Ryža natural má oproti obyčajnej bielej ryži výraznejšie hnedé sfarbenie. Hoci sa dlhšie varí, nemali by sme ju určite zo svojho jedálničku vynechávať. Príprava ryže natural nie je vôbec komplikovaná a dá sa pripraviť hneď niekoľkými spôsobmi.
Ryža natural má oproti obyčajnej bielej ryži výraznejšie hnedé sfarbenie. Hoci sa dlhšie varí, nemali by sme ju určite zo svojho jedálničku vynechávať. Príprava ryže natural nie je vôbec komplikovaná a dá sa pripraviť hneď niekoľkými spôsobmi.
Pololúpaná ryža natural obsahuje oveľa viac nutričných látok ako obyčajná ryža.
- vláknina
- vitamíny B skupiny
- horčík
- železo
- selén
- mangán
- esenciálne aminokyseliny
- minerálne látky
- vitamíny
Hnedá ryža je hypoalergénna obilnina, je energeticky vyvážená, organizmom efektívne využiteľná, dodáva nám dlhodobú energiu. Je charakteristická tým, že má neutrálne účinky na telo.
Ryža natural má pozitívny účinok na hrubé črevo, slezinu, pankreas ale aj žalúdok, preto sa odporúča pri tráviacich ťažkostiach či chudnutí.
Ryža natural má mimoriadne účinky na detoxikáciu. Pre ľudí trpiacich obezitou je pololúpaná ryža natural ideálna na chudnutie. Používa sa pri rôznych očistných či redukčných kúrach, podporuje nervový systém, vhodná je dokonca aj pri akútnych a chronických ťažkostiach s trávením a pri zápaloch. Štúdie z Harvadskej univerzity dokonca naznačujú, že nahradením hnedej ryže natural za bielu sa znižuje riziko vzniku cukrovky o 16%.
Príprava ryže natural
Ryžu preberieme, premyjeme najmenej 3x a namočíme na 6 – 12 hodín. Ak však ryžu zabudneme namočiť, pokojne ju môžeme variť aj bez namáčania. Ryžu môžeme uvariť týmito spôsobmi:
V rovnakej vode, v ktorej bola namočená, varíme so štipkou soli a s kúskom morskej riasy 30 – 60 minút. Pomer ryže a vody je 1:1,5 až 1: 2,5 podľa toho, či má byť šťavnatejšia alebo suchšia. Ak ryžu nenamáčame, prebratú a premytú ryžu vysypeme do hrnca, zalejeme studenou alebo horúcou vodou a varíme rovnako.
Prebratú a premytú ryžu môžeme najskôr opražiť na oleji a cibuľke, cesnaku, zelerových stonkách, koreninách či bylinkách, podlejeme horúcou alebo studenou vodou, ochutíme a dusíme 30 – 50 minút, necháme dôjsť v teple.
Prebratú a prepláchnutú ryžu môžeme nasucho opražiť do ružovej až svetlohnedej farby. Podlejeme studenou alebo horúcou vodou, ochutíme a dusíme 20 – 30 minút. Necháme odstáť v teple ešte 10-20 minút. Ryža dostane orieškovú chuť.
Takto spravená ryža je základom celého spektra druhov rizota, ryžových nákypov, dezertov či príloh k jedlu.
Návod, ako uvariť ryžu natural si môžete pozrieť v nasledovnom videu:
.za fotky ďakujeme
Brown Rice on a Whitte Background od Marco Verch je licencovaný pod CC BY 2.0 @06/2018 //pridaná vrstva na originál