Jemná bábovka ako pena: Recept na prípravu vláčnej bábovky

90 % mamičiek už skúsilo upiecť jemnú bábovku. Zvyšných 10% sa o to pokúša práve teraz. Aj tak môže znieť analýza slovenských mamičiek v pečení bábovky. Patríte do tých 10% mamičiek? Potom ste tu správne.

Práve pre vás sme pripravili mini sériu receptov na bábovky od výmyslu sveta.
Dozviete sa, ako pripraviť cesto na jemnú bábovku, ako dlho bábovku piecť, aké všemožné druhy bábovky si vieme upiecť, koľko trvá pečenie jemnej bábovky, aká je najjednoduchšia bábovka, aká bábovka je najpopulárnejšia … je toho dosť, tak teda:

Hor sa do práce ..

Domáca vláčna bábovka je jedným z najtradičnejších domácich koláčikov a vôňu čerstvo upečenej bábovky si pamätám ešte z detstva. Hoci lahodnú chuť jemnej bábovky pozná asi každý, s prípravou receptu to nemusí byť až také jasné. My vám dokážeme, že príprava jemnej bábovky je naozaj jednoduchá a rýchla. Ukážeme si všetky potrebné suroviny na bábovku, dobu pečenia a užitočné rady, ako si chuť bábovky ešte zvýrazniť. Ale o tom všetkom až v jednotlivých krokoch prípravy receptu.

bábovka

Suroviny na jemnú bábovku

  1. 5 ks vajec
  2. 250 g polohrubej múky
  3. 250 g práškového cukru
  4. 1 ks vanilínový cukor
  5. 1 ks kypriaci prášok do pečiva
  6. 1 dcl oleja
  7. 1 dcl mlieka
  8. 2 lyžičky kakaa
  9. štipka soli
  10. pásik masla alebo hery

Recept na bábovku

  1. Najskôr si pripravíme formu na pečenie bábovky. Vymastíme ju tukom – herou alebo maslom a vysypeme múkou. Keď už máme formu pripravenú, zapneme rúru na 180 stupňov.
  2. Aby mala bábovka nadýchanú chuť, potrebujeme si oddeliť žĺtka od bielkov a vyšľahať ich samostatne. Vyšľaháme si žĺtka s práškovým cukrom, pridáme vanilínový cukor a následne aj mlieko. Keď je zmes zo žĺtkov vyšľahaná, postupne pridávame múku zmiešanú s kypriacim práškom a na záver pridáme olej.
  3. Z bielkov a štipky soli si vyšľaháme nadýchaný sneh. Všetky ingrediencie šľaháme robotom, nakoľko sa nám lepšie vyšľahajú aj bielka a tiež sa potom jednoduchšie pridáva do žĺtkovej zmesy aj múka.
  4. Keď máme obidve zmesi na vláčnu bábovku pripravené, opatrne pridáme sneh z bielkov k žĺtkovej zmesi. Opatrne premiešame a polku cesta vylejeme na múkou vysypanú formu na bábovku. Do zvyšného cesta pridáme 2 lyžičky kakaa, premiešame a pridáme na cesto, ktoré sme už naliali do formy.
  5. Keď je dvojfarebné cesto na bábovku hotové, vložíme formu do rúry a pečieme 45 minút pri teplote 180 stupňov.
  6. Jemná bábovka je upečená, ak do nej pichneme špajdľou a tá sa nebude lepiť. Po upečení bábovku vytiahneme z rúry, vyklopíme na dosku na pečenie a za horúca posypeme práškovým cukrom.

Ako získať krásne nadýchanú a jemnú bábovku?

Ak chcete upiecť naozaj jemnú bábovku ako letný vánok, potom skúste náš tip: jednu lyžicu hladkej či polohrubej múky v ceste nahraďte škrobovou múčkou a cesto bude po upečení ešte jemnejšie a lahodnejšie.

Fotorecept prípravy jemnej bábovky

babovka suroviny

Suroviny potrebné na jemnú bábovku.

babovka priprava

Detailná príprava jemnej bábovky.

Bábovková forma babovka recept babovka recept babovka recept bábovka recept bábovka recept

bábovka

Postup príprava jemnej bábovky.

bábovka bábovka

bábovka príprava

Detailná príprava receptu jemnej bábovky.

bábovka príprava bábovka príprava

jemná bábovka

Detailná príprava receptu jemnej bábovky.

bábovka bábovka bábovka

Veríme, že vás našim receptom na bábovku inšpirujeme a vďaka tejto sladkej pochúťke si spríjemnite nedeľnú kávičku so svojou rodinou. Niekedy naozaj nie je potrebné vymýšľať zložité recepty, ktoré sú časovo náročné, ale jednoducho otvoriť chladničku, vybrať potrebné bežne dostupné suroviny a pripraviť si domácu bábovku. 🙂

Nutričné hodnoty jemnej bábovky

V prípade, že si radi sledujete nutričné hodnoty potravín, potom sme pre vás pripravili odhadované nutričné hodnoty jedného kúsku našej mäkkučkej bábovky.

Ak uvažujeme, že jeden štandardný kúsok bábovky váži 50 gramov, potom musíme počítať s minimálne 25 g sacharidov, 15 g tukov a 3 g bielkovín.

Z hľadiska energetického príjmu ide o takmer 1 000 kJ.

ĎALŠIE DOMÁCE NÁVODY:  Paradajková polievka v 5-tich krokoch, pochutnajte si na pravej talianskej pochúťke

Typy bábovky

Receptov na bábovku nájdeme naozaj strašne veľa, ale u nás doma sa osvedčil tradičný recept na dvojfarebnú bábovku z vajíčok a múky, ktorý je nenáročný na suroviny. Niekedy však vyskúšame do bábovky pridať aj nasekané orechy a môj manžel si veľmi rád bábovku osvieži šľahačkou. 🙂

Kysnutá bábovka

  • 400 g polohrubej múky
  • 20 g droždia
  • 80 g cukru
  • 80 g masla
  • 3 žĺtky
  • mlieko
  • citrónová kôra
  • 30 g hrozienok
  • soľ

Postup prípravy kysnutej bábovky

  1. Do polohrubej múky pridáme droždie zmiešané s cukrom, roztopené maslo, žĺtky, vlažné mlieko a soľ.
  2. Takto vypracujeme redšie, ale mäkké kysnuté cesto.
  3. Na záver primiešame hrozienka a postrúhanú citrónovú kôru.
  4. Pripravené cesto lejeme do vymastenej bábovkovej formy a necháme na teplom mieste vykysnúť.
  5. Keď cesto vykysne, potrieme ho maslom a dáme piecť. Pečieme aspoň 45 minút pri teplote 180 stupňov.

Tvarohová bábovka

Jednoduchá, vláčna a neskutočne osviežujúca. Aj takéto prívlastky si u nás v rodine zaslúži tvarohová bábovka. Množstvo tvarohu do bábovky si môžete prispôsobiť a upraviť si tak náš pôvodný recept. Všetko v závislosti od toho, ako moc tvaroh milujete. Recept na tvarohovú bábovku tu.

Mramorová bábovka

  • 500 g polohrubej múky
  • 20 g droždia
  • 80 g cukru
  • 80 g masla
  • 2 žĺtky
  • 10 g kakaa
  • mlieko
  • citrónová kôra
  • vanilkový cukor
  • soľ

Príprava mramorovaj bábovky

  1. Do múky pridáme droždie zmiešané s cukrom, vlažné mlieko, roztopené maslo, žĺtky, postrúhanú citrónovú kôru a soľ.
  2. Takto vypracujeme riedke cesto.
  3. Približne tretinu cesta odoberieme a zamiešame doň kakao.
  4. Vykysnuté cesto bez kakaa vyvaľkáme na múkou posypanej doske do tvaru štvorca.
  5. Naň položíme vyvaľkané kakaové cesto.
  6. Spolu stočíme ako závin a vložíme do vymastenej bábovkovej formy.
  7. Necháme ešte vykysnúť a vložíme na pečenie do rúry aspoň na 45 minút pri teplote 180 stupňov.
  8. Na záver posypeme cukrom, kým je bábovka ešte teplá.

Jemná bábovka

  • 300 g polohrubej múky
  • 300 g práškového cukru
  • 6 vajec
  • 6 lyžíc mlieka
  • ¾ prášku do pečiva (jedného malého balíka)
  • 1 dl oleja

Príprava jemnej bábovky

  1. Žĺtky vymiešame s cukrom, pridáme olej, múku zmiešanú s práškom do pečiva, z bielkov ušľahaný tuhy sneh a vlažné mlieko.
  2. Pripravené cesto vylejeme do vymastenej a múkou posypanej formy na bábovku.
  3. Pomaly pečieme pri teplote 180 stupňov aspoň 45 minút.
  4. Upečené vyklopíme a ešte za horúca posypeme cukrom.

Piškótová bábovka

  • 200 g práškového cukru
  • 4 vajcia
  • ¼ kg hrubej múky
  • 50 g masla
  • 20 g hrozienok
  • citrónová kôra
  • vanilkový cukor

Postup prípravy piškótovej bábovky

  1. Celé vajcia s cukrom vyšľaháme nad parou do horúca.
  2. Odstavíme plyn a šľaháme ďalej, kým nevychladnú.
  3. Do vychladnutej masy primiešame roztopené maslo, múku, hrozienka a postrúhanú citrónovú kôru.
  4. Piškótové cesto vylejeme do vymastenej a múkou posypanej bábovkovej formy dáme na pečenie – 45 minút pri teplote 180 stupňov. .
  5. Upečenú bábovku vyklopíme a za horúca posypeme cukrom.

Fórum

Miriama

Báboviek je hodne, chýba mi ešte nejaká s alkoholom. Pre tých, ktorí by hneď zapochybovali, tak verte, že alkohol sa hneď vyparí a vznikne najlepšia bábovka. Zatiaľ moja TOP je Bábovka s vaječným likérom.

Eva

Pre mňa najdôležitejšie je použitie masla miesto margarínu. Ak chcete naozaj výbornú a jemnú bábovku, musíte obetovať maslo. 🙂

Pre mňa je postačujúca aj obyčajná mramorová bábovka, no videla som už aj také špeciality, že bábovka bola poliata krémom z horkej čokolády a na vrchu čerešne. Raz v lete vyskúšam. 🙂

Ľudmila

Základ na výbornú bábovku = čím viac vajec, tým kvalitnejšie prevedenie bábovky.

Renáta

Bábovku milujem, no miesto hladkej múky som použila špaldovú múku a je krásne jemnučká a mäkkučká. A dokonca aj viac fit. Celá rodina sa do nej pustí a do hodiny je po nej. 🙂

A tým som nechcela povedať, že je to v mojom talente pečenia. 🙂

 

© Copyright, Fotogaléria Redakcie FoodFest.sk

Čítajte ďalej:

Upozorni ma na
guest
4 Komentáre
Inline Feedbacks
Zobraz všetky komentáre
Renáta
Renáta
4 roky dozadu

Výborná bábovka len sa nepodaril tip top sneh, ale aj napriek tomu bola výborná😀

Samuel
Admin
Samuel
4 roky dozadu
ako odpoveď na  Renáta

Pekný deň, Renátka. Ďakujeme za vašu reakciu. Mrzí nás, že sa vám sneh nepodaril, nám sa to tiež niekedy stane. Avšak pokiaľ používame naozaj studené bielka a pridáme aj štipku soli, väčšinou vyšľaháme naozaj krásny sneh 🙂

Romana
Romana
4 roky dozadu

Recept na figu…V prisadach sa pise mlieko,ktore v recepte nie je vobec spomenute. Olej tam dame raz a porom znova….. No katastrofa. Radsej taketo recepty ani nezverejnujte.

Samuel
Admin
Samuel
4 roky dozadu
ako odpoveď na  Romana

Pekný deň, Romanka. Ospravedlňujeme sa za preklep v recepte, avšak už sme ho opravili. Nechtiac sme spomenuli 2x olej namiesto mlieka. Ako ste mohli vidieť, nám sa recept na bábovku veľmi pekne podaril a patrí medzi naše najobúbenejšie. O to viac nás mrzí, že sme vás našou nepozornosťou zmiatli. Ešte raz sa ospravedlňujeme a prajeme pekný večer.

4
0
Tešíme sa na vaše komentáre pod článkom!x
()
x
Najlepšie recepty na internete. Uvarte si s nami rýchle a zdravé recepty a potešte svojich najbližších. Vyskúšajte overené vianočné či veľkonočné recepty, fitness recepty