Sladké jedlá milujú nielen deti, ale aj dospelí. Tak prečo si nepripraviť skvelú jablkovú žemľovku z rožkov, a to rovno k sobotnému obedu. Jablková žemľovka je vhodná práve na jeseň, kedy dozrievajú domáce jablká zo záhrady a my častokrát už nevieme, čo s nimi. Ale to neznamená, že naša jablková žemľovka z rožkov je len z núdze cnosť, práve naopak, hneď si ju zamilujete …
Suroviny
- 800 g jabĺk
- 400 g rožkov
- 100 g masla
- 6 vajec
- 120 g práškového cukru
- 2 celé balíky vanilínového cukru
- 400 ml mlieka
- štipka soli
- limetka
- škoricový cukor
- hrozienka
Postup
Maslo necháme chvíľu pred prípravou zmäknúť. Zmäknuté maslo vymiešame so žĺtkami, s práškovým cukrom, nastrúhanou limetkovou kôrou a so štipkou soli.
Rožky pokrájané na hrubšie kolieska polejeme mliekom a necháme 5 minút odstáť. Pridáme k nim vymiešané maslo s cukrom, tuhý sneh z bielkov a spolu zľahka premiešame.
Pripravenú masu vylejeme do vymastenej zapekacej misy, ktorú posypeme strúhankou. V ďalšom kroku posypeme očistenými a postrúhanými jablkami, ktoré ochutíme vanilínovým a škoricovým cukrom. Vsypeme hrozienka a pokropíme 40 g rozpusteného masla. Hrozienka si môžeme ešte predtým namočiť do tuzemského rumu, ak máte radi rumovú príchuť.
V poslednej časti uložíme navrch len zostávajúcu časť masy a znova ju jemne pokropíme roztopeným maslom. Pečieme v rúre pri teplote 180 stupňov 45 až 50 minút. Pred podávaním posypeme práškovým cukrom. Voilà, vaša jablková žemľovka z rožkov je hotová, dobrú chuť.
Tipy na záver
Skúste si jablkovú žemľovku poliať javorovým sirupom a už nikdy nebudete chcieť inak. Táto podmanivá kombinácia chuti vás dostane.
© Copyright, Fotogaléria Redakcie FoodFest.sk