Jablko a počet kalórií v jablku. 11 účinkov pre zdravie

Poznáme žlté, zelené či červené jablká, no všetky majú približne rovnakú nutričnú hodnotu a rovnaké množstvo kalórií. Jablká obsahujú prírodný cukor a vlákninu, čo z nich robí ľahko stráviteľné jedlo. Z pohľadu kalórií sú to práve menej časté žlté jablká, ktoré obsahujú najväčšie množstvo kalórií. Už len šupka zo stredne veľkého jablka obsahuje 18 kalórií.

Vitamíny a nutričné hodnoty v 1 jablku

Ten, kto je denne 2 jablká, podporuje tým chudnutie. Jablká totiž obsahujú vitamín C, draslík, ľahko stráviteľné sacharidy a látky, ako je pektín. Ten podporuje trávenie a znižuje hladinu cholesterolu.
Z hľadiska nutričných hodnôt sú jablká bohaté na ovocné kyseliny a sacharidy. Z minerálnych látok obsahujú predovšetkým draslík, horčík, vápnik, železo, fosfor a mangán. Neobsahujú veľa vitamínov, ale vitamínu C v nich nájdeme pomerne dosť.

Ďalej obsahujú veľké množstvo pektínu, najmä v šupkách, kyselinu jablčnú, citrónovú, kofeínovú a chlorogénovú. Jablká sú zásadotvorné.

jablko

Ako je to s kalóriami?

Ak zjete napríklad na raňajky jedno jablko (150 gramov = 360 kJ), veľmi sa nenajete a navyše máte do hodiny určite znova hlad. Ak však zjete jablká dve, 300 gramov váš žalúdok potešíte viac, lenže za 60 minút budete mať po príjme 720 kJ kalórií hlad v podstate rovnaký.

Predovšetkým z pohľadu dlhodobej sýtosti ste si teda moc nepomohli.
Výhodnejšie je k jednému jablku pridať napríklad zmes mandlí (približne 15 gramov) a vlašských či iných orechov. Celkovo to bude 711 kJ, takže porovnateľne ako pri dvoch jablkách, no môžete však očakávať, že za jednu hodinu budete hladní o trošku menej.
Ešte lepšie to dopadne, keď k jablku a orechom navyše pridáte tvaroh (zdroj “pomalých” bielkovín), urobíte si jablkovo-orechový šalát s tvarohom. Vezmete opäť 150 gramov jablka, ktoré doplníte o 5 gramov orechov a 55 gramov nízkotučného bieleho tvarohu. Získate opäť porovnateľných 713 kJ kalorií, no táto zmes vás udrží v sýtosti na dlhší čas.

Jablko a jeho účinky na zdravie

Povie sa „obyčajné jablko“, no na svete je málo plodín, ktoré ho predčia v jeho komplexnom pôsobení na organizmus. Jablko bolo už oddávna symbolom jasavej mladosti a sviežej prirodzenej krásy, ako o tom svedčia príslovia a národné piesne.

  • Denná konzumácia 2-3 celých jabĺk môže znížiť koncentráciu celkového cholesterolu a mierne zvýšiť HDL cholesterol chrániaci naše srdce.
  • Surové jablká obsahujú veľa tráviacich enzýmov, ktoré napomáhajú tráveniu, obsahom látok podobných inzulínu šetria pankreas, normalizujú črevnú mikroflóru. Sú veľmi vhodné pre diabetikov. Jablčné pyré sa už desaťročia používa pri žalúdočných a črevných kataroch, najmä u malých detí. Konzumuje sa iba pyré, 3-krát denne počas 3 dní. Takmer okamžite zastaví žalúdočnú koliku. Jablká sú dobrým liekom proti zápche, pri hemoroidoch (spolu s macerovaným ľanovým semenom).
  • Pravidelná konzumácia jabĺk pomáha liečiť choroby pečene a žlčníka vrátane žlčníkového piesku a kameňov, pri žltačkách a pod.
  • Jablko priaznivo pôsobí pri chorobách obličiek, močového mechúra a sleziny.
  • Hojná konzumácia jabĺk (ale aj surovej zeleniny) sa veľmi osvedčila pri dne, reumatizme a reumatických srdcových poruchách.
  • Konzumácia jabĺk zlepšuje krvotvorbu a stav krvi upravuje na normál. Znižuje vysoký krvný tlak. Vedci prestížnej univerzity v Yale zistili, že na zníženie krvného tlaku vraj stačí k jablku len privoňať. Dr. Gary Schwartz, vedúci strediska pre psychofyziológiu, hovorí, že vôňa jabĺk má na mnohých ľudí upokojujúci účinok, čo následne znižuje krvný tlak.
  • Vôňa jabĺk sa zoširoka vedecky skúma. Zatiaľ sa zistilo, že jablká obsahujú, také aromatické látky, ktoré konzumáciou prechádzajú do organizmu a vydychujú sa kožou a vlasmi. To teda znamená, že pravidelné požívanie jabĺk spôsobuje, že koža a vlasy nimi jemne voňajú. To by malo zaujímať najmä ženy.
  • Pomerne vysoký obsah draslíka robí z jabĺk veľmi vhodný liek na srdce, a to priamo a nepriamo tým, že podporuje odvodnenie prebytočnej vody z organizmu, čím sa srdce menej namáha. Trojdňová až týždňová jablková kúra dokáže vyriešiť aj veľmi vážne obličkové problémy.
  • Cenné služby vykonáva konzumované jablko pri nachladnutí, chrapote, kašli, krčných chorobách a pľúcnych ochoreniach. Výborne dezinfikuje ústnu dutinu a horúca nevarená jablčná šťava spolu s citrónovou rozpúšťa hlieny pri ochorení slizníc.
  • Jablkové semienka (nevhodné pre deti), podobne ako aj iné, pôsobia preventívne proti nádorovým ochoreniam a zároveň znižujú LDL cholesterol. Účinok jabĺk na cholesterol je taký, že: po troch týždňoch konzumácie jabĺk koncentrácia cholesterolu najskôr stúpne, no potom trvalo klesne na podpriemernú úroveň.
  • Jablká zároveň znižujú horúčku pri chrípke či nachladnutí.
    Jablká sú nesmierne liečivé pri chorobách tráviacich ústrojov – žalúdka, pečene a čriev. Pre vysoký obsah draslíka sú vhodné pre ľudí s chorým srdcom a obličkami.
ĎALŠIE DOMÁCE NÁVODY:  Trik 3: Ako upiecť kura tak, aby nebolo suché?

Ako a s čím možno jablko kombinovať?

Jablká jeme prevažne surové. Zo šúp varíme čaj, semienka jeme surové.
Jablko vraj ako jediné ovocie vo vode nenapučiava a možno sa po ňom napiť. Jablká možno kombinovať s hrozienkami, banánmi, citrónom, mrkvou, zaváranou cviklou, chrenom, obilninami, najmä s ovsenými vločkami a pšenom, ľanovým semenom, orieškami a kokosom, jogurtom, koreninami (klinčeky, škorica, muškátový kvet). Jablká nemožno kombinovať s broskyňami a marhuľami, čerstvými slivkami (len zapečené), kyslým a príliš sladkým ovocím, so zeleninou.

Pomáha aj vám konzumácia jabĺk? A koľko ich zjete denne? Podeľte sa s nami o vaše skúsenosti.

.za fotky ďakujeme

My midnight snack od Robert je licencovaný pod CC BY-SA 2.0 @06/2018 //pridaná vrstva na originál

Čítajte ďalej:

Upozorni ma na
guest
0 Komentáre
Inline Feedbacks
Zobraz všetky komentáre
0
Tešíme sa na vaše komentáre pod článkom!x
()
x
Najlepšie recepty na internete. Uvarte si s nami rýchle a zdravé recepty a potešte svojich najbližších. Vyskúšajte overené vianočné či veľkonočné recepty, fitness recepty