Vajcia
Vajíčka sú prírodným produktom. Svojím obsahom patria medzi TOP suroviny z hľadiska výživovej hodnoty. Vajcia obsahujú množstvo bielkovín, vitamínov a minerálov.
V jednom vajíčku sa ukrýva napríklad Vitamín A, Vitamín D, Vitamín B6, Železo, Vápnik či Horčík.
Vajcia su tak ako mlieko potravinou sýtiacou aj ochrannou. Používajú sa jednak ako samostatný pokrm a jednak aj ako prídavok do pokrmov. Ľahšie stráviteľné sú vajcia uvarené na mäkko, potom surové a uvarené na tvrdo. Najťažšie stráviteľné sú vajcia pripravené s tukom; napr. praženica, volské oká a pod.
Priemerné slepačie vajce váži asi 50 g, z čoho 10 % pripadá na škrupinu, 60 % na bielok a 30 % na žĺtok. Jedno vajce vydá 314 kJ.
Pri vyučovaní sa snažím premeniť u ľudí povinné varenie na záľubu na celý život.
Šéfkuchár Samo
Dlhoročné skúsenosti a postrehy z kuchyne dokážu krásne zjednodušiť proces varenia či pečenia.
Nataly
Sladké je dobré, ale v rozumnej miere. Ešte som ju však nenašla.
Lily