Rastlinný tuk

Rastlinné tuky (kedysi nazývané aj margaríny) sa začali priemyselne vyrábať koncom 19-teho storočia. Predtým sa miesto neho používalo maslo s omnoho dlhšou tradíciou. Hoci chuťou nedokážu ani zďaleka konkurovať maslu, jeho obsah prospešných látok – mastné kyseliny to dokážu kompenzovať. Roztierateľné rastlinné tuky sa dnes vyrábajú z kvalitných surovín, treba si len na to dohliadnúť a vyberať z tých známejších značiek.

Nutričné hodnoty

Energetická či nutričná hodnota rastlinného tuku je porovnateľná s maslom. Na uvedenie príkladu sme si zobrali jednu tabličku tuku Hera (120 gramov) a porovnali hodnoty. Na 120 gramov obsahuje 86,4 tuku, z toho približne 40 gramov mastných kyselín.

Recepty z rastlinného tuku

Najlepšie recepty na internete. Uvarte si s nami rýchle a zdravé recepty a potešte svojich najbližších. Vyskúšajte overené vianočné či veľkonočné recepty, fitness recepty