Petržlenová vňať
Petržlenová vňať je v podstate časť petržlenu, ktorá sa nachádza nad zemou. Používa sa ako korenie do jedál, ale aj ako liečivo, keďže je bohatá na vitamíny. Petržlen a jeho vňať má vysoký podiel účinných látok. Z nutričných hodnôt sú to najmä bielkoviny, vlákninu, vitamíny ale aj minerály, napríklad železo, ktoré je nepostrádateľné pre krvotvorbu. Petržlenová vňať má teda pozitívny vplyv na organizmus človeka a jeho zdravie. Podporuje najmä trávenie, imunitu a vylučovanie. Petržlen, jeho vňať, koreň a semena sa využívali najmä na problémy s ľadvinami a močovým mechúrom.
Do jedál sa pridáva ako sušená ale aj čerstvá. Hodí sa do polievok, omáčok, pomazániek, cestovín, zeleninových šalátov, obloh či ako samotný petržlenový čaj.
Recepty s petržlenovou vňaťou
Aj tá najmenej dôležitá ingrediencia obsahuje v sebe malé chuťové tajomstvá.
Emka
Sladké je dobré, ale v rozumnej miere. Ešte som ju však nenašla.
Lily
Môžem nespať, môžem nejesť, ale nemôžem byť bez modlitby.
Páter Pio