Maslo

Maslo je mliečny výrobok, ktorý sa vyrába zakoncentrovaním mliečneho tuku (smotana) a následnou spätnou reverziou na emulziu vody v oleji. Pred stĺkaním sa smotana pasterizuje, aby sa zničili choroboplodné zárodky. Do obchodu prichádza ako maslo výberové, maslo čerstvé (I. trieda), maslo stolové, maslo na varenie a maslo nízkoenergetické. Akosť i dátum balenia masla musia byť uvedené na obale.
Maslo je ľahko stráviteľné, lebo je v ňom tuk dobre rozptýlený a z biologického hľadiska je cennejší než ostatné tuky, a to pre obsah vitamínov A a D. Maslo má mať tuhú konzistenciu. Pri izbovej teplote musí byť rozotierateľné a nesmie sa drobiť. Musí mať príjemnú orieškovomliečnu vôňu aj chuť, nesmie byť štipľavé ani kyslo kvasnicové.
Maslo používame surové ako nátierku, pripravujeme z neho krémy, plnky, pridávame ho do polievok, omáčok a jemných zelenín a mastíme ním varené múčniky.
Tradičné maslo obsahuje minimálne 80 % mliečneho tuku, 16 % tvorí už len voda a mliečna sušina – bielkovina a laktóza.
Nutričné hodnoty masla sa udávajú na 100 gramov. 100 gramov masla obsahuje 716 kalórií, 81 gramov tukov, ale aj bielkoviny, cholesterol, sacharidy a stopové prvky sodík, vápnik, horčík a draslík. Z vitamínov sú to teda vitamín A a D.

Recepty s maslom

Najlepšie recepty na internete. Uvarte si s nami rýchle a zdravé recepty a potešte svojich najbližších. Vyskúšajte overené vianočné či veľkonočné recepty, fitness recepty