Droždie
Droždie ako jedna z hlavných ingrediencií pre každú pekárku. Už od pradávna sa droždie používalo hlavne za účelom kypriaceho prášku na pečenie pečiva či chlebíka, aby sa dostatočne nadýchalo.
Droždie, ktoré dnes kúpime bežne v obchode sa lisuje a tak vzniká známa kocka droždia. Táto kocka droždia v sebe obsahuje zlisované kvasinky, tzv. jednobunkové huby ako živé organizmy.
Možno mnohí z nás by boli veľmi prekvapení, no droždie je samo o sebe zdraviu prospešné, a to aj v surovej podobe.
Obsahuje mnoho nutričných látok a to najmä
- vitamíny skupiny B – sú asi ich najlacnejším zdrojom
- vitamín D
- esenciálne kyseliny
- stopové prvky,
- železo
- meď
Jeho základné zdravotné účinky sú:
- Podpora trávenia
- Protizápalové účinky
- Podporujú funkciu pečene
- Podporujú funkciu obličiek
- Zlepšujú stav nechtov a vlasov
- Podporujú vylučovanie stolice