Obdobie kačacích hodov sa nezadržateľne blíži a mne tak napadlo, prečo vám nepripraviť podrobný návod receptu, ako upiecť kačku aj doma. A to nie obyčajnú … 🙂
Niekto ju poriadne osolí pred pečením, druhý len dusí a podlieva. Každý recept na pečenie kačice má niečo do seba, no vyskúšajte ten môj.
Kačice, ktoré dostaneme kúpiť zamrazené v supermarketoch, sú väčšinou mäsité. Pod kožou majú veľa masti, a preto ich nemôžeme piecť rovnako ako kurčatá, aby mali chrumkavú kožu a boli mierne prepečené. Takto upečená kačica by bola pokrytá vrstvou „mľandravého“ surového tuku. Keby sme ju zase piekli pridlho, aby mala chrumkavú kôrku a vyškvarili z nej podkožný tuk, mäso by sa určite rozpadlo.
Zlatá stredná cesta v tomto prípade je oddeliť prsia od stehien, mäso vykostiť a každú časť kačky upiecť osobitne. Môžeme však vyskúšať aj nasledujúci postup, ako upiecť kačicu vcelku.
Kačica vcelku
- Do kože na prsiach spravíme jemné zárezy, aby sme odkryli väčšiu časť tuku,
- Dávame si pozor, aby sme nezarezali až do mäsa,
- Kačku zabalíme do alobalu vďaka ktorému sa nevysuší,
- Kačku vložíme do pekáča a pečieme 3 hodiny v rúre pri 150 °C, aby sme vyškvarili tuk a mäso zmäklo,
- Alobal odstránime a kačicu necháme na pekáči,
- Teplotu v rúre zvýšime na 200 °C a pekáč vložíme späť do rúry,
- Pečieme dohneda a na chrumkavo asi 20 minút.
Kačacie prsia
- Kožu, nie však mäso, narežeme jemnými zárezmi, aby sme odkryli čo najviac tuku, viď fotografia,
- Kačacie prsia podľa chuti osolíme a okoreníme čerstvo pomletým čiernym korením a pripravujeme ich na teflónovej panvici kožou dolu,
- Olej nepotrebujeme – pri strednej teplote asi 12 až 17 minút (prsia menšej kačice/prsia väčšej kačice), kým sa koža neprepečie do chrumkava a nezhnedne.
Kačacie stehná
Existuje niekoľko spôsobov ako pripraviť kačacie stehná. Pri všetkých však ide o pomalú tepelnú úpravu pri miernej teplote. Najjednoduchší spôsob je vložiť stehná do stredne vyhriatej rúry a piecť niekoľko hodín domäkka. Vtedy môžeme k stehnám pridať zeleninu, ako je kapusta (hlávková alebo kyslá) a podusiť prikrytú ďalších asi 30 minút. Kačacie stehná môžeme dusiť aj v troške vývaru alebo červeného či bieleho vína. Šťavu, v ktorej sme ich dusili, odparíme, pridáme trochu masla a použijeme ako omáčku na stehná a prsia.
Pomalé pečenie
- Stehná podľa chuti osolíme a okoreníme čerstvo pomletým čiernym korením a položíme ich kožou dolu na dno pekáča,
- V rúre pri 150 °C pečieme 2 hodiny menšiu a 3 hodiny väčšiu kačicu,
- Koža by mala byť hnedá a chrumkavá a mäso lahodne mäkké.
Dusenie
- Na sporáku upečieme pri strednej teplote v troche oleja stehná z oboch strán dohneda,
- V primerane veľkom hrnci, aby sa doň zmestili stehná v jednej vrstve, podusíme domäkka na troche masla cibuli, mrkve a cesnaku,
- Pridáme stehná a zalejeme ich do polovice, napríklad vínom, vodou, vínnym octom alebo vývarom,
- Hrniec prikryjeme a v rúre pri teplote 150 °C mierne povaríme stehná z menšej kačice 1 hodinu a z väčšej kačice 2 hodiny,
- Šťavu precedíme, zbavíme tuku a necháme trochu odpariť,
- Stehná vložíme do čistého kastróla a zalejeme šťavou,
- Teplotu v rúre zvýšime na 200 °C,
- Stehná vložíme do rúry a oblievame odokryté vypečeným tukom, kým nezískajú lesklú a chrumkavú kôrku.
Máte ešte lepší postup alebo nejaký vlastný vylepšovák, ktorý vám pomáha pri pečení kačky? Rada si ho prečítam v komentároch 🙂
.za fotky ďakujeme
Crisp-skinned Roast Duck – Little Beijing AUD45.80 2-dish set od Alpha je licencovaný pod CC BY-SA 2.0 @06/2018 //pridaná vrstva na originál, Peking Duck od City Foodsters je licencovaný pod CC BY 2.0 @06/2018 //pridaná vrstva na originál