Sladké palacinky patria medzi obľúbené pokrmy nielen u detí, ale aj u dospelých. Ich príprava je jednoduchá a rýchla a naviac si na nich aj perfektne pochutíte. Ak však patríte medzi tých kuchárov, ktorý ani nevedia, ako sa robia palacinky alebo ich robia len sporadicky, pretože sa im trhajú alebo sú príliš mastné, potom pokojne čítajte ďalej.
Možno pri ich príprave robíte niekoľko chýb, ktoré vám bránia tento jednoduchý a rýchly pokrm robiť častejšie. Pripravili sme si pre vás pár jednoduchých tipov, ako si urobiť perfektné palacinky a to veľmi jednoducho. Ich rýchla a jednoduchá príprava z nich robí ideálne letné jedlo.
Zabaľte si palacinky na výlet
Na palacinkách je výborné to, že si ich môžeme pripraviť vopred. Stačí, keď ich naukladáme na seba oddelené mastným papierom, aby sa nezlepili, zabalíme do plastovej fólie a vložíme do chladničky alebo mrazničky. V chladničke vydržia týždeň a v mrazničke aj niekoľko mesiacov. Neskôr si ich potom môžete zabaliť na výlet alebo aj piknik.
Postup prípravy palaciniek krok za krokom
Na ich prípravu je ideálna teflónová panvica s veľmi nízkym okrajom, ale vhodná je akejkoľvek veľkosti. V špecializovaných obchodoch dostaneme kúpiť aj elektrickú platňu na ich prípravu. Vhodné môžu byť aj liatinové okrúhle panvy, rôznych veľkostí. Panvička by mala byť rozpálená, potom naberačkou cesto nalejeme a krúživým pohybom ruky necháme rovnomerne rozliať po celej ploche panvy. Vo chvíli, keď palacinka stuhne a začne sa pohybovať po panvici, obrátime ju a vypražíme z druhej strany.
Palacinky sa pripravujú z liateho cesta. Môžeme ich podávať s ovocím, vo výnimočných prípadoch aj mäsom alebo špenátom. Jednoduchý recept, ako spraviť palacinky musí poznať snáď každá gazdiná. Základom chutných palaciniek je správne pripravené liate cesto a samozrejme náplň, akou palacinky potom naplníme. Dajú sa plniť sladkými i slanými náplňami.
Príprava cesta na palacinky
Konzistencia cesta je pre skvelý výsledok najdôležitejšia. Dbajte na správne množstvo ingrediencií a uvidíte, že sa vám palacinky podaria.
- Na prípravu asi 10 palaciniek s priemerom 18 cm potrebujeme asi 5 vajec a 1 šálku múky. Zmiešame na tuhú, ale hladkú kašu. Nie je vaša palacinkové cesto nadýchané? Zabudnite na miešanie cesta vareškou a vezmite si radšej mixér a cesto poriadne našľahajte. Dostane sa tak do neho vzduch a cesto bude krásne nadýchané a vláčne.
- Do kaše vlejeme mlieko, trochu viac ako 1 šálku, a vyšľaháme ju, aby cesto bolo krémové. Pridáme 3 lyžice roztopeného masla.
- Ak je cesto hrudkovité, precedíme ho.
Príprava palaciniek
- Na teflónovej panvici mierne zohrejeme 1 až 2 lyžičky masla.
- Naberačkou nalejeme do panvice tenkú vrstvu cesta. Smažíme ju, kým nie je na okraji chrumkavá a naspodku hnedá.
- Mierne nadvihneme vzdialený okraj palacinky, obrátime ju a smažíme 1 minútu aj z druhej strany.
Trhajú sa vám palacinky? Môže za to vaša nedočkavosť. Nalejte necelú naberačku cesta na panvicu, rovnomerne ho rozlejte a nechajte smažiť, kým nie je cesto po celej ploche matné a pevné. Až potom obráťte a smažte z druhej strany. Akonáhle budete obracať ešte nedopečené cesto, palacinka sa vám roztrhne.
Aké palacinky si spravíme?
Rozlišujeme dva druhy palaciniek:
- Jemnejšie palacinky nazývané Crêpe (tenšie cesto) – 250 g hladkej múky, 500 ml mlieka, 3 vajcia, 2 lyžice oleja, štipka soli, cukru len malé množstvo
- Bežné cesto na palacinky (nepatrne silnejšie) – 200 g hladkej múky, 400 ml mlieka, 2 vajcia, štipka soli
Pár rád na vylepšenie:
- Potretím panvice pred smažením surovým zemiakom zabezpečíme, že sa palacinky nebudú lepiť a trhať
- Do liateho cesta nepridávame príliš veľa cukru, aby sa pri pečení nepripaľovalo.
- Na palacinky je vhodnejšie čerstvé mlieko aj vajcia
- Aby zostali palacinky dlhšie teplé, položte tanier na hrniec alebo misku s horúcou vodou
- Namiesto toho, aby ste maslo alebo olej dali na panvicu a nechávali rozohriať pred každou palacinkou zvlášť, primiešajte ho rovno do cesta. Pridajte 2 lyžice kvalitného oleja alebo rozohriateho masla, premiešajte a môžete rovno smažit. Palacinky tak nebudú mastné, ale naopak jemné, krásne tenké a nebudú sa na panvici trhať ani pripaľovať.
Plnky do palaciniek
Sladké plnky môžu byť veľmi jednoduché – len trocha cukru s maslom, džem, nutella, likér Grand Marnier alebo zmrzlina. Slanú plnku si môžeme pripraviť z morčacieho alebo kuracieho mäsa na smotane, zo syra, šunky alebo húb.
sladké
- jahody s vanilkovou zmrzlinou (zdobené šľahačkou)
- ananás a kiwi najemno nakrájané, so šľahačkou
- jablčné pyré (zdobené šľahačkou, posypané škoricou)
- palacinky z ovsených vločiek s jablkami
- tradičné palacinky s lekvárom/džemom so šľahačkou
Slané pre fajnšmekrov
- dusené špenátové listy, soľ, cesnak, zahustené smotanou
- cibuľa, šunka, šampiňóny, parmezán
- huby dusené s cibuľkou na masle
Palacinky po naplnení stočíme, alebo preložíme do trojuholníka. Palacinky plníme podľa toho, komu a na aký účel ich robíme. Ak ich robíme ako hlavný pokrm, je vhodnejšie urobiť palacinky so sýtou náplňou. Naopak, ak robíme palacinky s úmyslom dezertu, volíme ľahšiu náplň. Palacinky sa dajú podávať samostatne, ale aj ako príloha. Existujú dokonca aj palacinky zapečené.
Príprava palaciniek aj na videu
Máte iný recept na palacinky alebo dokonca špeciálnu náplň do palaciniek? Podeľte sa s tým s nami a my to radi vyskúšame. Za každý nový tip budeme len vďačný.
.za fotky ďakujeme
Pancakes od Brenna je licencovaný pod CC BY 2.0 @06/2018 //pridaná vrstva na originál, banana egg pancakes – dough od sunny mama je licencovaný pod CC BY-SA 2.0 @06/2018 //pridaná vrstva na originál