Ako pripraviť špargľu: Príprava špargle správne a chutne

Sezóna špargle práve prichádza. Hoci pre mnohých sú recepty so špargľou veľkou neznámou, my vám dokážeme, že na príprave špargle nie je naozaj nič zložitého. Ukážeme vám, ako variť špargľu, ako si ju očistiť a v čom spočíva príprava. Na úvod je nutné zdôrazniť, že postup prípravy zelenej a bielej špargle sa odlišuje, no všetko si rozoberieme krok za krokom v príprave.

Ako očistiť špargľu

Tajomstvo receptu, ako rovnomerne uvariť špargľu, aby boli stonky dovarené zároveň s kvetmi spočíva v tom, že výhonky musíme najskôr ošúpať. Ľahšie to ide pri hrubších výhonkoch, lebo máme menej čo šúpať. Po ošúpaní uvaríme špargľu vo vriacej vode alebo na pare.

Recept na prípravu bielej a zelenej špargle sa líši:

  1. Výhonky u oboch druhov najskôr dôkladne umyjeme.
  2. Z drevnatej základne špargľových výhonkov odrežeme asi 3 cm.
  3. Zelená špargľa sa olúpava len v spodnej tretine výhonku, ak máte ale mladú zelenú špargľu, tú šúpať ani len nemusíte.
  4. Biela špargľa sa musí ošúpať celá.
  5. Pri šúpaní špargle si vystačíme aj s obyčajnou škrabkou na zeleninu, ktorou ošúpeme celú stonku pod kvetom.
  6. Ide o veľmi dôležitú časť prípravy špargle, pretože ak ju dôkladne neošúpete, pripravíte sa tak o delikátny gurmánsky zážitok, aký špargľa v sebe ponúka.
  7. Špargľa sa vždy lúpe od hlavičky smerom nadol.
Ako očistiť špargľu

Pri šúpaní špargle si vystačíme aj s obyčajnou škrabkou na zeleninu. Šúpeme ju od hlavičky smerom nadol.

Ako variť špargľu

Ošúpanú špargľu môžeme variť tak, ako každú inú zelenú zeleninu, a to v osolenej vriacej vode alebo na pare. Pokiaľ je to možné a máte k dispozícii dostatočne vysoký hrniec, varte špargľu nastojato tak, aby špičky špargle nezostali ponorené nad vodou a varili sa len na pare.

Najskôr zviažte 8-10 výhonkov dokopy kuchynskou niťou.

Asi ¾ litra vody na 500 g špargle prudko zvaríme.

Pridáme polievkovú lyžicu soli.

Špargľu varíme vo vriacej vode pri vysokej teplote 2 až 6 minút podľa hrúbky stoniek a podľa farby špargle.

Zo skúseností vieme, že zelená špargľa sa varí približne 2 až 5 minút, biela špargľa o čosi dlhšie, približne 5 až 8 minút.

O tom, či je špargľa už uvarená sa presvedčíme, keď výhonok vyberieme a zahryzneme doň, alebo do hrubého konca pichneme nožom.

Špargľa by mala byť uvarená do “polomäkka”.

Dajte si pozor, aby ste ju neprevarili do “blata”, tým ju pripravíte o jej delikátnu chuť.

Tipy:

Ak takto uvarenú špargľu nepodávate hneď k obedu, radíme vám ju ponoriť do studenej vody, aby nestratila na farbe a hustote.

Vodu po varení nevylievajte, ale použite ju do polievky. Je v nej delikátna chuť špargle. Odporúča sa použiť ju aj do rizota pre zintenzívnenie chute rizota.

Príklad, ako variť špargľu na panvici vám ukážeme na nasledujúcom videu.

 

Ako servírovať a jesť špargľu

Jednoznačne rukami! Aj Emily Postová, popredná odborníčka na etiketu, hovorí, že jesť špargľu prstami je celkom v poriadku, ba dokonca je to tak správne. Môžeme ju podávať s extra panenským olivovým olejom, roztopeným maslom alebo holandskou omáčkou či omáčkou maltaise. Omáčka maltaise je vlastne holandská omáčka ochutená podusenou pomarančovou šťavou a blanšírovanou pomarančovou kôrou.

Ako rozpoznať čerstvú špargľu?

Kvalitnú špargľu ropoznáte podľa jednoduchého triku, a to tak, že keď do nej zaryjete necht, začne zo stonky vytekať tekutina. Taký, žiaľ, v našich supermarketoch zoženiete len veľmi ťažko. Preto ďalším vhodným tipom môže byť test, či sa dá špargľa ohnúť.

“Špargľa by mala byť určite pružná, silne tuhá a nesmie sa jednoducho ohýbať. Ak sa ju snažíte zohnúť, mali by ste mať pocit, že vám skôr v ruke praskne, ako sa zohne,” radí hlavný šéfkuchár hotela na Slovensku.

Ak sa vám ju naozaj podarí ohnúť a ona nepraskne, potom je to signál, že má od čerstvosti veľmi ďaleko a radšej ju nekupujte.

Skladovanie špargle

Zabaľte špargľu do vlhkej utierky a uložte do chladničky. Pri teplote 2 až 4 ° C vydrží čerstvá asi 4 dni. Špargľu si však môžete aj zamraziť. Ak nad tým uvažujete, ešte predtým si ju ale ošúpte, krátko sparte vriacou vodou, následne schlaďte vo vode s ľadom a uložte do mrazničky. Tam pri teplote  -20 ° C vydrží zhruba pol roka.

ŠPARGĽA (Asparagus officinalis)

Špargľa je trváca rastlina. Z mohutného koreňového trsu vyrastajú dužinaté výhonky zvané zálistky. Sú žltkastobiele až ružovofialové. Vyrastajú do bohato rozvetvených, tenkých, až 2 m vysokých stoniek so zväzkami ihlicových zelených útvarov, podobných mäkkému tenkému ihličiu, ktoré nahrádza listy. Kvitne na zelenožlto. Plody sú červené bobule.

Zelená či biela

Rozdiel medzi zelenou a bielou špargľou je v spôsobe pestovania: ak sa špargľa pestuje zakopaná v zemi, tak má farbu bielu. “Fialovieť” začína hneď vtedy, keď sa dostáva na svetlo. Ak sa špargľa pestuje nad zemou, je z nej špargľa zelená. Biela špargľa má silné stonky a vyniká jemnou chuťou, fialová má silnejšiu korenistú a ľahko horkastú chuť. Zelená špargľa obsahuje zo všetkých troch najviac vitamínu C.

Už v staroveku bola špargľa známou lahôdkou. Pôvodne sa vyskytovala len v Oriente. Dnes sa však už pestuje v južnej Európe, severnej Afrike a v Prednej Ázii.

Špargľa a jej účinky na zdravie

Užívanou časťou špargle sú mladé výhonky vyrastajúce z koreňa. Špargľa obsahuje mnoho prvkov a vitamínov vhodných pre zdravie človeka. Z hľadiska zdravia sa dokonca čoraz častejšie spomína špargľa ako účinný liek proti rakovine.

ĎALŠIE DOMÁCE NÁVODY:  Palacinky 321: jemné palacinky, ktoré sa netrhajú!

a)         Špargľa účinkuje močopudne, zvýšene vylučuje vodu bez toho, aby vyvolávala dráždenie. Liečivý účinok možno pripísať pôsobeniu glykozidov (koniferín, vanilín, metylmerkaptán). Ako účinkujú látky v špargli na obličky, nie je dosiaľ vedecky vysvetlené (výskum Anna Zisman, M.D.).

b)        Priaznivo pôsobí aj pri chronických ekzémoch.

c)         Pravidelné jedenie špargle zlepšuje látkovú premenu, je vhodná pri obezite, cukrovke a kožných chorobách. Zeleno sfarbená špargľa má väčší obsah vitamínov a asparagínov.

Špargľu je možné požívať v surovom alebo varenom stave. Recepty so šparľou si získavajú na čoraz väčšej obľube práve pre jej priaznivé účinky na zdravie človeka.

Účinné látky a zloženie na 100 g

Vitamíny a stopové prvky sú hlavnými zložkami toho, čo špargľa obsahuje. Pozrite sa na ich zloženie:

voda      92.9 g

bielkoviny           2,1 g

tuky       0,2 g

sacharidy            4,1 g

vláknina               0,8 g

energia 0,109 MJ

Vitamíny

karotény prepočítané na vitamín A        50 mikrogramov

tiamín (B1)          0,18 mg

riboflavin (B2)   0,2 mg

niacin (B3)          1,5 mg

pyridoxín (B6)   0,14 mg

kyselina listová 58 mikrogramov

kyselina pantoténová   0,62 mg

vitamín C             33,0 mg

vitamín E             2,5 mg

Prvky

sodík (Na)           2,0 mg

draslík (K)           240,0 mg

vápnik (Ca)         22,0 mg

horčík (Mg)        20,0 mg

mangán (Mn)    0,19 mg

železo (Fe)         1,0 mg

meď (Cu)            0,14 mg

zinok (Zn)           0,32 mg

fosfor (P)            62,0 mg

síra (S)  36,0 mg

Recept so špargľou a medvedím cesnakom

Budeme potrebovať:

  • Medvedí cesnak
  • Špargľu
  • Mozzarellu
  • Olivový olej
  • Soľ
  • Cukor
  • Mleté čierne korenie

Postup prípravy:

  1. Najprv si zo špargle odrežeme konce a olúpeme škrabkou.
  2. Takto pripravenú špargľu dáme povariť s cukrom a soľou do vody aspoň na 15 minút, kým nezmäkne.
  3. Čerstvo nazbierané listy medvedieho cesnaku si uložíme na tanier a pridáme uvarenú špargľu. Kým je to teplé pridáme pokrájanú mozzarellu, ktorá sa roztečie.
  4. Na záver dochutíme soľou a korením a pokvapkáme olivovým olejom.

Tento veľmi jednoduchý recept so špargľou si obľúbite najmä počas jarných mesiacov, kedy je sezóna špargle a medvedieho cesnaku.

Zo skúseností užívateľov:

Veronika

Áno, bielu treba pekne ošúpať – má jemnú horkú šupku a od koreňa odrežte aspoň 1-2 cm, lebo aj tam to je horkasté, ak nie je špargľa čerstvá. Aj ja som kúpila včera a uvarim ju vo vode, alebo nad parou. Holandská omáčka je vážne delikátna k tomu, a zemiaky. Niekto obaľuje tú špargľu – servíruje so slaninkou. A nezľaknite sa, po jej konzumácií keď pôjdete na WC – uvoľňuje totiž nejaký enzým, ktorý zintenzivní pach, keď robíš malú potrebu. To je jedina negatívna stránka špargle, inak je to jedna z najzdravších potravín.

Marika

Práve dnes som špargľu varila, ošúpeš ju,dáš variť do trochu osolenej vody a varíš do zmäknutia. Ja dávam ešte navyše štipku cukru do vody.Uvarenú špargľu jeme poliatú rozpusteným maslom.
Nešúpe sa snaď iba zelená špargľa, no bielu musíš určite ošúpať!

Jasmína

Jasné, že olúpať a hlavne odlomiť alebo odrezať tú spodnú stvrdnutú časť. Ja dokonca lámem, tam kde sa zlomí, tam uz zacina tá šťavnatá časť….
Potom sa dá napr. uvarená zapiecť so smotanou kyslou, vajcom… prípadne uvarené zemiaky do toho, alebo aj inú zeleninu….a tvrdý syr na to. Mňam!

Sára

Mne veľmi extra nechutí špargľa, príde mi taká dosť vodnatá zelenina bez výraznej chuti .. tam je dôlezité, čo k tomu potom podáš.

Susan

Treba šúpať. pri hlavičke menej ku koncu viac a zdola zrezať 1-2cm. Ja ju milujem iba uvarenú v osolenej vode a na ňu maslo. Ale robím aj mliečnu špargľovú polievku, a inak sa dá aj na kúsky k akémukoľvek mäsu na šťave…

Mirka

No ošúpem špargľu škrabkou, z 1 kila špargle po ošúpaní zostane iba cca 700 g špargle, ale neošúpaná biela sa nedá jesť, lebo chutí ako drevo… My žijeme v oblasti, ktorá je špargľou velmi známa, ale horkú špargľu nemám ani po uvarení nikdy, snáď je to troškou cukru vo vode…

Denisa

Ja som robila v sobotu špargľovú polievku z bielej bio špargle (v bille bola akcia). Normálne som olúpala škrabkou na zemiaky a dolné asi 2-3 cm som odrezala. Nakrájaš na kúsky, dáš variť do 500 ml vody. Keď sa trošku podusí, pridáš nakrájané zemiaky (ja som dala 4), zaleješ 500 ml vývarom a varíš do zmäknutia. Keď je všetko mäkké, rozmixuješ a pridáš smotanu na varenie, dochutíš soľou, mletým čiernym korením a troškou muškátového orieška. Jedli sme s bylinkovými krutónmi. Robila som špargľu prvý raz a bola veľmi dobrá … ale asi som aj dobrú kúpila. Vraj keď stlačíš tú spodnú časť, mala by prasknúť a ma z nej tiecť špargľová šťava, vtedy zistíš, že je čerstvá.

Chutí aj vám špargľa? Skúšali ste už jej delikátnu chuť? Podeľte sa s nami o vaše skúsenosti ..

 

.za fotky ďakujeme

asparagus sc od liz west je licencovaný pod CC BY 2.0 @06/2018 //pridaná vrstva na originál, PeelingWhiteAsparagus od H. Alexander Talbot je licencovaný pod CC BY 2.0 @06/2018 //pridaná vrstva na originál

Čítajte ďalej:

,

Upozorni ma na
guest
6 Komentáre
Inline Feedbacks
Zobraz všetky komentáre
Eva Rothbauerová
Eva Rothbauerová
5 roky dozadu

nerozumiem, prečo krásny slovenský opis ako uvariť, alebo spracovať a jesť špargľu musí mať anglické vídeo o spracovaní, prečo všade pcháte angličtinu, myslíte, že každý slovák musí vedieť anglicky, alebo slovák nevie okomentovať to video? inak fajn

Samuel
Admin
Samuel
5 roky dozadu
ako odpoveď na  Eva Rothbauerová

Ospravedlňujeme sa, keďže video sme nenatočili, usúdili sme, že niekomu by mohlo aj to video aspoň trochu pomôcť.
Ešte raz sa ospravedlňujeme a ďakujeme za Váš názor. 🙂

vladulienka
vladulienka
4 roky dozadu

v clanku su gramaticke chyby… preco si clanok pred zverejnenim neprecitate?

Samuel
Admin
Samuel
4 roky dozadu
ako odpoveď na  vladulienka

Dobrý deň prajeme,
ďakujeme za vašu reakciu.
V prvom rade sa snažíme o dôkladnú prípravu našich receptov, ale samozrejme, gramatika by mala byť rovnako na prvom mieste. Článok sme si pred zverejnením viackrát skontrolovali, no sme ľudia a niekedy sa stane, že kde-tu chybu prehliadneme a článok vyjde von. Gramatické chyby v článku sme už opravili a veríme, že vás neodradia od pravidelnej návštevy nášho portálu 🙂

Eva
Eva
3 roky dozadu

Dobrý deň, ja len pridám tip na rýchle pripravenie šťavnatej špargle na grile – do papieru na pečenie zabaliť špargľu spolu s prošutom a bylinkami ako tymián a bazalka a potom pekne vložiť medzi dve grilovacie platne na kontaktnom grile (ja použivam Grillchef) a špargľa je do 15 minút pripravená na tanier

Viera
Viera
6 dni dozadu

S manželom bielu ( finálovú) špargľu milujeme. Ja ju len uvarím v slanej vode a na tanieri polejem holandskou omáčkou, alebo posypem na masle opraženou strúhankou . S uvarenými zemiakmi chutí fantasticky. Žiaľ na Slovensku kúpite len špargľu, ktorá je 10000000 triedna, vlastne odpad, je ako drevo. ohnitá a spreta. Zila som dlhé roky v zahraničí a tam je špargľa PANI ŠPARGĽA. O takej môžeme na Slovensku len snívať.

6
0
Tešíme sa na vaše komentáre pod článkom!x
()
x
Najlepšie recepty na internete. Uvarte si s nami rýchle a zdravé recepty a potešte svojich najbližších. Vyskúšajte overené vianočné či veľkonočné recepty, fitness recepty