Zapekaná cuketa s mletým mäsom

Po dlhom zimnom období je tu opäť bohaté obdobie na naše domáce suroviny. Čerstvá zelenina a ovocie zo záhrady nám prinášajú opäť nové nápady na zdravé recepty plné vitamínov.

Niektorí si v lete radi doprajú pôst a iní potrebujú porciu mäsa celoročne. A čo tak kompromis? My sme si pre vás skombinovali výživnú zapekanú cuketu s mletým mäsom, a tak si v rodine každý príde na svoje. Verte, že po zime je to to pravé, čo naše telo potrebuje.

Tak neváhajte, a pripravte si s nami letný recept na zapekanú cuketu s mäsom.

Čo potrebujeme?

  • 2 cukety
  • 400 gramov mletého mäsa (hovädzie, prípadne mix)
  • olivový olej
  • čierne korenie, mletá červená paprika, soľ (podľa chuti)
  • 1 väčšia cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • postrúhaný tvrdý syr
  • 2-3 paradajky (prípadne paradajkový pretlak)
  • provensálske bylinky/korenie

Zapekaná cuketa s mletým mäsom – postup v 3 krokoch

  • Príprava cukety:

Domáce cukety si na úvod poumývame a odstránime jej konce. Ak máte domácu cuketu, šupku pokojne môžete nechať a piecť aj s ňou. V prípade, že ste si cuketu kúpili, odporúčame šupku odstrániť. Cukety rozdelíme na 4 časti (ale v podstate môžete aj na dve – všetko podľa uváženia) a vnútro vydlabeme lyžičkou.

Ošúpané a vydlabané cukety si naukladáme do zapekacej misy, prípadne na plech, či panvicu vhodnú do rúry. Pokvapkáme ich olivovým olejom, aby boli šťavnatejšie.

  • Príprava mletého mäsa:

Na panvici si opražíme nadrobno nakrájanú cibuľku (do zlatista) a 3 strúčiky cesnaku. K cibuľke pridáme mleté mäsko a necháme trošku opražiť. Následne osolíme, okoreníme, pridáme mletú papriku a necháme restovať. Keď je mäso orestované, môžeme podliať trochou vody, aby zospodu neprihorelo. Medzitým si nakrájame paradajky (ak nepoužívame pretlak) a pridáme do zmesi z mletého mäsa. Paradajky pustia šťavu a zmes je tak pripravená na plnenie 🙂

  • Plnenie zapekanej cukety:

V kroku jeden sme si cukety uložili do misy na zapekanie. Keďže už máme pripravenú aj zmes z mletého mäsa, môžeme ňou plniť cukety. Na vrch podávame nahrubo postrúhaný syr a ak chceme, môžeme ešte pridať pár kvapiek oleja. Pečieme pri teplote 180 stupňov približne 30-40 minút a zapekaná cuketa s mletým mäsom sa môže servírovať.

ĎALŠIE DOMÁCE NÁVODY:  Ako upiecť tekvicové jadierka

Zapekaná cuketa s mletým mäsom môže pokojne plniť úlohu hlavného jedla dňa. My sme si na nej veľmi pochutili a pripravili ju aj na posedenie s našimi známymi.

Fotorecept:

Ošúpanie cukety

Cuketu si najskôr musíme ošúpať. Ak je cuketa čerstvá, ide to veľmi jednoducho.

Nakrájaná cuketa

Po ošúpaní si cuketu nakrájame na 4 časti.

Vydlábaná cuketa

Vnútro cukety si vydlabeme. Nám na to veľmi dobre poslúžila lyžička.

Vydlábaná cuketa s cesnakom

Vydlábanú cuketu potrieme cesnakom na zvýraznenie chuti.

 

Zapekaná cuketa s mletým mäsom

Zapekaná cuketa s mletým mäsom pripravená do rúry na 180 stupňov.

Videorecept – cuketa plnená mletým mäsom s paradajkovým ragú z kuchyne Lidla

Ak však vy uznáte za vhodné, pokojne zapekanú cuketu s mletým mäsom konzumujte napr. so zemiakmi, šalátom, prípadne inými prílohami. Prajeme vám dobrú chuť. 🙂

Ďalšie recepty s cuketou:

+ Cuketová polievka

+ Zapekaná cuketa so syrom

+ Zapekaná cuketa s mozzarellou

+ Plnená cuketa s kuracím mäsom

 

Čítajte ďalej:

,

Upozorni ma na
guest
2 Komentáre
Inline Feedbacks
Zobraz všetky komentáre
kalna františek
kalna františek
4 roky dozadu

V popise ingrediencie 3 strúčky cesnaku, v návode 1??????????????????

Samuel
Admin
Samuel
4 roky dozadu
ako odpoveď na  kalna františek

Ospravedlňujeme sa, chybu sme opravili.
Ďakujeme pekne za upozornenie 🙂

2
0
Tešíme sa na vaše komentáre pod článkom!x
()
x
Najlepšie recepty na internete. Uvarte si s nami rýchle a zdravé recepty a potešte svojich najbližších. Vyskúšajte overené vianočné či veľkonočné recepty, fitness recepty