Talianska kuchyňa: najlepšie recepty talianskej kuchyne

Jedna z najobľúbenejších kuchýň v rámci celého sveta je práve talianska kuchyňa. Charakteristika talianskej kuchyne a samotný taliani sú známi dokonalou kombináciou čerstvých surovín, z ktorých následne vznikajú tie najlepšie kulinárske zážitky.

Asi najznámejšou talianskou pochúťkou sú cestoviny a to hneď vyše 300 druhov cestovín. Milovníci cestovín si vždy prídu na svoje práve v Taliansku.

Talianski šéfkuchári sú však majstrami aj pri príprave rýb, zeleniny, šunky či syra. Nesmieme zabudnúť ani na úžasnú chuť pravého talianskeho vína.

Čerstvé suroviny

Vzhľadom na geografickú polohu Talianska je zrejmé, že čerstvosť potravín pre kuchárov nie je žiadny problém. Medzi základné suroviny pri príprave receptov patrí mäso, morské plody, huby, zelenina, ovocie, tvrdé syry, no nesmieme zabudnúť ani na sladké pokrmy, v čom taktiež taliani vynikajú. Ide najmä o dezerty, zákusky a talianske zmrzliny.

Ak sa vám už podarilo navštíviť Taliansko, určite ste zaznamenali aj kaviarne na každom kroku. Káva je snáď pre každého Taliana neodmysliteľným života budičom.

Talianske cestoviny

Taliansku kuchyňu preslávili ich cestoviny, ktoré sa v reštauráciách pripravujú po celom Taliansku. V Taliansku poznajú viac než 400 druhov cestovín. Z tých najznámejších sú to penne, caneloni, fusilli, gnocchi, špagety, macaroni, tagliatelle, linguine, lasagne alebo plnené tortellini či ravioli.

Recept na pravé talianske cestoviny carbonara nájdete tu.

Víno

Medzi najznámejšie talianske vína bezpochyby patria Lambrusco, Barolo, Brunello di Montalcino, Amarone, Montepulciano d’Abruzzo či Chianti. Ich nezabudnuteľná chuť vám ostane na jazyku ešte dlho po dopití posledného dúšku vína. Taliansko sa radí do skupiny najväčších producentov vína v Európe. Víno sa tu pestuje doslova od najsevernejšieho bodu Talianska až po Sicíliu.

ĎALŠIE DOMÁCE NÁVODY:  Korenie na chudnutie: vyskúšajte silu korenia a jeho účinky

Talianske pochúťky

Najznámejšie talianske syry snáď už pozná celý svet. Ide o syry mozzarela, parmezán (Parmigiano-Reggiano), Provolone, Ricottu, Pecorino či Mascarpone. Sušená šunka z Parmy chutí delikátne a je taktiež známa po celom svete.

Z lahôdok pripomeňme sušené paradajky, hľuzovky, nakladané artičoky, huby, olivy, baklažány, kapary, ančovičky, údeniny bežné aj z diviny a množstvo sušených salám.

Čo sa týka chodov jedla v Taliansku, servírovanie je obohatené o predjedlo, prvý chod, druhý chod a na záver sladký zákusok, ovocie či kvalitné talianske syry.

Po jedle býva v Taliansku zvykom pitie kávy, ku ktorej sa obvykle objednáva pohárik tvrdšieho alkoholu, napríklad tradičné grappa alebo sambucca.

Pre taliansku kuchyňu je typické, že pri úprave mäsa šéfkuchári hojne používajú vonné bylinky, ako sú bazalka či šalvia.

Ste milovníkom talianskej kuchyňe? Ktoré talianske recepty varíte najlepšie?

Recepty talianskej kuchyne

.za fotky ďakujeme

Spaghetti alla Carbonara od Martin Krolikowski je licencovaný pod CC BY 2.0 @06/2018 //pridaná vrstva na originál

Čítajte ďalej:

Upozorni ma na
guest
0 Komentáre
Inline Feedbacks
Zobraz všetky komentáre
0
Tešíme sa na vaše komentáre pod článkom!x
()
x
Najlepšie recepty na internete. Uvarte si s nami rýchle a zdravé recepty a potešte svojich najbližších. Vyskúšajte overené vianočné či veľkonočné recepty, fitness recepty