Šúľance s orechami v 7 krokoch

Š
úľance s orechami sú bezpochyby obľúbenou pochúťkou a výborným zdrojom energie ako pre najmenších, tak aj pre dospelých. Ak hľadáte alternatívu k mäsitému pokrmu, tak v tom prípade sú šúľance s orechami tou najlepšou voľbou!

Naša stará mama mala doma vždy prebytok zemiakov a orechov, takže šúľance s orechami za stali tradičným sobotným jedlom. Ale aby sa predsalen nepovedalo, niekedy sme ich zvykli nahradiť za šúľance s makom. Ako deti sme sa však klasicky sťažovali a jesť šúľance pomerne často sa nám moc nepáčilo, no dnes sme našej starej mame veľmi vďační, pretože jej recepty v súčasnosti pripravujeme aj vo vlastnej domácnosti.

Pustite sa teda spolu s nami do prípravy chutných šúľancov s orechami.

Šúľance s orechami – potrebné suroviny

Suroviny na cesto (20 porcií): 

  • 1 kg zemiakov
  • 600 g polohrubej múky
  • 2 lyžičky soli
  • 4 vajíčka
  • 2 lyžice zemiakového škrobu

Suroviny na posypanie:

  • 250 g masla
  • 400 g práškového cukru
  • 300 gramov mletých orechov
Orechy sú veľmi zdravé a zdraviu prospešné. Dnes už asi nikto nepochybuje o tom, že sú bohatým zdrojom zdrojom bielkovín, tukov, rôznych stopových prvkov a vitamínov. Obsahujú až 25 % bielkovín a 40 % tukov, no tých správnych, omega 3 mastné kyseliny. Práve omega 3 mastné kyseliny redukujú cholesterol v krvi.
Podobne ako u maku, aj pri orechoch môžeme hovoriť ako o významnom zdroji vlákniny, potrebnej na dobré fungovanie trávenia.
Medzi ďalšie liečebné účinky orechov patrí podpora nervového systému, správne fungovanie srdcovocievneho systému a činnosti srdca, zlepšujú pamäť, upokojujú a zlepšujú spánok. Okrem iného prospieva pokožke, nechtom a aj vlasom.
Nataly.FoodFest

Šúľance s orechami – postup receptu: 

  1. Zemiaky si uvaríme v šupke, najlepšie niekoľko hodín dopredu, aby nám poriadne vychladli. Na zemiakové šúľance sa odporúča použiť nové zemiaky, ktoré nevaríme úplne do mäkka, pretože by cesto bolo príliš riedke a tiež by sa nám zemiaky ťažko strúhali.
  2. Vychladnuté zemiaky ošúpeme a nastrúhame na strúhadle. Pokojne ich môžete strúhať rovno na drevenú pracovnú dosku, kde si môžete zároveň pripravovať aj cesto.
  3. Do nastrúhaných zemiakov pridáme soľ, vajíčka, zemiakový škrob a postupne pridávame aj polohrubú múku. Cesto vypracujeme v rukách tak, aby sa nám nelepilo. Pokojne môžete pridať aj viac múky – podstatné je, aby cesto nebolo lepivé.
  4. Cesto si rozdelíme na viacero častí, z ktorých postupne krájame malé guľky. Z nich si vyvaľkáme pásy hrubé 1 cm a tie nakrájame na 1,5 cm dlhé kúsky. Každý ešte v ruke vytvarujeme 🙂
  5. Pripravené šúľance varíme v horúcej osolenej vode približne 8 minút. Ako ale zistíme, že sú šúľance skutočne uvarené? Uvidíte to sami, pretože v momente, keď sú hotové, vyplávajú na povrch.
  6. Kým sa nám šúľance uvaria, môžeme si zatiaľ roztopiť maslo a pripraviť orechovú zmes. V miske zmiešame práškový cukor s orechami a orechová zmes je hotová. 🙂
  7. Uvarené šúľance vyberieme z vody, necháme odkvapkať a môžeme podávať. Polejeme ich roztopeným maslom a pridáme orechovú zmes.

Šúľance s orechami – foto recept:

Strúhaný zemiak na zemiakové cesto

Vychladnuté zemiaky ošúpeme a nastrúhame na strúhadle.

sulance

Zo zemiakového cesta si vyvaľkáme pásy hrubé 1 cm a tie nakrájame na 1,5 cm dlhé kúsky. Každý ešte v ruke vytvarujeme

Šúľance pripravené na varenie

Hotové šúľance varíme v horúcej osolenej vode približne 8 minút.

sulance s orechami

V miske sme zmiešali práškový cukor s orechami a orechová zmes je hotová. Dobrú chuť! Hotové orechové šúľance sú na svete!

Takto pripravované šúľance môžete servírovať približne pre 20 osôb (záleží od toho, ako sú všetci hladní). Odporúčame vám však vždy pripraviť túto väčšiu várku, keď sa už s cestom bavíte a zvyšok pokojne zamraziť.

Ak sa aj vy rozhodnete šúľance zamraziť, tak ich vopred nevarte. Stačí, ak cesto poprášite múkou a šúľance odložíte do vrecka či nádoby a zamrazíte. Uvaríte ich až neskôr, keď sa rozhodnete šúľance konzumovať. 🙂

Čítajte ďalej

Šúľance s orechami v 7 krokoch | Foto recept
  • Hodnotenie receptu
  • Hodnotenie fotoreceptu

Súhrn nových poznatkov

Šúľance s orechami sú obľúbenou pochúťkou a výborným zdrojom energie. Pripravte si s nami perfektný recept na šúľance s orechami. Tento pravý slovenský recept na orechové šúľance vám dá zabrať, ale príprava stojí za to.

4.8
Hodnotenie: 0.0 ( hlasov)
Sending
Zatiaľ bez komentára. Buďte prví

Pridaj komentár

Zdieľaní
Najlepšie recepty na internete. Uvarte si s nami rýchle a zdravé recepty a potešte svojich najbližších. Vyskúšajte overené vianočné či veľkonočné recepty, fitness recepty