Dokonalá starostlivosť o nože v 3 jednoduchých krokoch

Nôž nie je len pracovným nástrojom pre dobrého kuchára, ale je najmä jeho predĺženou rukou, kamarátom, kúskom duše a občas aj láskou. Zamýšľate sa nad tým, ako je to možné? Je to preto, lebo profesionálny kuchár musí niekedy zápasiť so všeličím: môže bojovať s pokazenou rúrou alebo s nekvalitnými nástrojmi, či občas upiecť koláč na nerovnom plechu. Ale nikdy nemôže presne krájať alebo rezať s tupým nožom. A to je dôvod, prečo si profesionálni kuchári často nosia do práce svoje vlastné nože, o ktoré sa s láskou starajú.

nôž kuchynský

Zozbierali sme pre vás všetky rady, ako sa správne starať o svoje nože, aby precízne krájali čo najdlhšie a práca s nimi bola pre vás potešením.

Najlepšou investíciou pre profesionálneho kuchára je kvalitný kuchársky nôž. Celokované nože sú síce o niečo drahšie, no patria medzi tie najkvalitnejšie. Okrem toho, že sú krásne na pohľad, sú hlavne precízne vypracované, v ruke perfektne vyvážené a ich čepeľ si roky zachováva ostrosť skalpela. Viete ako sa o ne starať, aby si zachovali svoju životnosť a kvalitu? Prečítajte si naše rady!

Čistiť, čistiť a ešte raz čistiť!

Najdôležitejšie je vyčistiť nôž ihneď po jeho použití a nenechať ho mokrý. Umývajte ho v teplej mydlovej vode a použite na to vlhkú handričku. Potom ho dôkladne vysušte. Je síce možné umývať nože v umývačke riadu (samozrejme okrem nožov s drevenou rúčkou), no určite to neodporúčame. Čepele by sa mohli počas umývania o seba udierať, a tým sa poškodiť. Ďalšou dobrou radou, ktorú pre vás máme, je nepoužívať agresívne čistiace prostriedky či potraviny, nakoľko môžu nôž poškodiť a spôsobiť tak tvorbu hrdze.

Nože z damaškovej ocele tvoria extra triedu, a preto je dôležité ich umývať horúcou vodou, poriadne ich vysušiť a pravidelne ich potierať tenkou vrstvou oleja. Dobrý je napríklad rastlinný, olivový, slnečnicový alebo repkový olej.

Pri nožoch s drevenou rúčkou nesmieme zabúdať aj o starostlivosť o ňu. Vysušeniu a popraskaniu viete zabrániť napríklad pravidelným potieraním olivovým olejom.

Nože správne skladujte

Pri správnom skladovaní je dôležité myslieť na to, aby boli čepele chránené, pretože pri kontakte noža o nôž, prípadne o iné povrchy, by mohlo dôjsť k otupeniu či poškodeniu ostria.

ĎALŠIE DOMÁCE NÁVODY:  Trik 3: Ako upiecť kura tak, aby nebolo suché?

Počas prenášania nožov odporúčame použiť obal, ochranu ostria, kuchársky kufrík alebo puzdro, čím ochránite nielen čepeľ noža ale aj seba. Na trvalejšie skladovanie je dobré používať vhodné organizéry do zásuvky, magnetické lišty na stenu alebo drevené bloky, kde sú nože chránené a zároveň hneď k dispozícii. Bloky sa dajú kúpiť v rôznych dizajnoch a farbách, čiže vedia štýlovo dotvoriť kuchyňu.

Na koniec treba nože prebrúsiť

Pravidelné brúsenie a ostrenie nožov patrí k ich starostlivosti. Vravíte si, aký je rozdiel medzi brúsením a ostrením? Brúsiť nože môžete kedykoľvek, kľudne aj po každom použití. Brúsenie nožov je založené na zarovnávaní mikroskopických zúbkov a trhliniek v čepeli, čím udržiava vybrúsené ostrie, no samotnú oceľ neodstraňuje. Naopak ostrenie oceľ odoberá a vytvára nový okraj, a preto odporúčame ostrenie vykonávať iba raz, maximálne dvakrát za rok. Ak chcete nože ostriť čo najmenej, je dobré ich udržiavať v dobrom stave a pravidelne ich brúsiť.

Nože si viete ostriť pomocou ručnej alebo elektrickej brúsky na nože. Majú totiž prednastavené uhly brúsenia, a tak stačí, ak nôž iba zopár ráz pretiahnete cez zárez smerom k sebe.

Druhou možnosťou je použiť ocieľku, čo je trošku zložitejšie. Pri ostrení musíte držať nôž tak, aby s ocieľkou zvieral 20-stupňový uhol a nožom prechádzajte po ocieľke z oboch strán.

Posledná možnosť je určená skôr pre skúsenejších brúsičov, a tou je použitie brúsnych kameňov, ktoré pred brúsením ponoríte do vody, a potom plynulo prechádzate čepeľou noža po kameni z oboch strán.

Aby sme si to všetko zhrnuli, nože by sme mali vždy po použití dobre umyť, osušiť, nabrúsiť a bezpečne odložiť. Ak sa budete o svoje nože správne a s láskou starať, nože vám vydržia veľmi dlho a v perfektnej kondícii. Do kvalitného noža sa oplatí investovať rovnako, ako aj do jeho ochrany a starostlivosti. Váš nôž sa vám tak poďakuje dlhou životnosťou a dokonalými schopnosťami.

.za fotky ďakujeme Dominic Lockyer

Čítajte ďalej:

Upozorni ma na
guest
2 Komentáre
Inline Feedbacks
Zobraz všetky komentáre
Lea
Lea
5 roky dozadu

čistiť, utierať a udržiavať ostré … to je súpis úplne všetkej starostlivosti ktorú doma robím s našimi japonskými damaškovými nožmi dellingeru a ostrýme ich výlučne brusnými prírodnými kameňmi a nože sú naozaj aj po troch rokoch v top stave

zdeno
zdeno
3 roky dozadu

tiež používam brúsiace kamene (konkrétne tyrolit slzičku od supernože) a nože mám ozaj v perfetnom stave

2
0
Tešíme sa na vaše komentáre pod článkom!x
()
x
Najlepšie recepty na internete. Uvarte si s nami rýchle a zdravé recepty a potešte svojich najbližších. Vyskúšajte overené vianočné či veľkonočné recepty, fitness recepty