Recepty rolády na Veľkú noc či Vianoce, super tipy na pečenie

Roláda je rovnako ako aj bábovka jedným z najobľúbenejších múčnikov. A to nielen na Veľkú noc či Vianoce. A ak ste ju ešte nerobili, pretože neviete, ako ju potom zrolovať, je na čase prekonať bariéry! U nás nájdete recepty na jednoducho úžasné rolády. Pridajte sa s nami na ochutnávku.
V prípade, že sa vám cesto aj tak polámalo alebo poškodilo, nemusíte mať hlavu v smútku. Stačí len zarovnať povrch a napríklad čokoládou potrieť. Nikto sa o vašom nepodarku nakoniec nemusí dozvedieť. Takže s chuťou, hor sa do toho!

Tipy na pečenie rolády

  • Po upečení roládu ešte teplú zaviňte aj s papierom na pečenie a nechajte vychladnúť. Vychladnutú roládu rozbaľte a papier opatrne odlepte. Hotovú roládu nechajte v chladničke najlepšie cez noc, nech poriadne stuhne a dá sa krájať.
  • Plech vyložte alobalom a zľahka ho potrite masťou. Vďaka tomu sa roláda určite nepripečie, bude vláčna a pôjde ľahko rolovať.
  • Plech vložte do rúry predohriatej na 180 stupňov a pečte 8 až 20 minút.
  • Po dvadsiatich minútach cesto prepichnite špajdľou alebo vidličkou, a ak sa už nelepí, vytiahnite plech z rúry. V opačnom prípade ju tam ešte pár minút ponechajte.
  • Čistú utierku namočte do studenej vody, poriadne ju vyžmýkajte a ešte horúci plát cesta na ňu preklopte. Potom plát aj s utierkou stočte ako roládu a nechajte vychladnúť. Keď vám roláda pri rozbaľovaní praskne, vôbec to nevadí, pokojne ju potom polejte čokoládovou polevou tak, aby nebolo nič vidieť.

Video prípravy rolády

Z reakcií užívateľov pri príprave rolády

Ariel

Ušľaháme tuhý sneh, postupne pridávame cukor, vanilkový cukor, žĺtky a stále šľaháme. Nakoniec zľahka vmiešame múku zmiešanú s práškom do pečiva. Pečieme zo začiatku na 160 asi 5 minút a potom stiahneme na 140 a dopečieme do ružova. Roláda je krásne nadýchaná (u nás sa jej vždy hovorilo machová), ale hlavne nie je jej potreba stáčať. Proste sa nechá vychladnúť tak ako je, potom naplníme a zrolujeme. Nikdy nepopraská !!!!!!!!!!!!!!!! Nenechávajte plnenie na druhý deň. To potom popraská !

Čítaj ďalej:  Vegetariánske recepty, pripravte si vegetariánsku stravu

hajce

Včera som robila a fakt ma cesto milo prekvapilo. Konečne má roláda guľatý tvar a nie je polámaná. vďaka

danka

tak som v sobotu vyskúšala. Mala som ju upečenú na nedeľu. A vieš, čo je na nej Ariel blbé? Že ju musím schovať veľmi dobre aby kúsok na nedeľu zostal. Dík za recept.

monika

Ahoj dievky, chcela by som urobiť zajtra túto roládu, ale ešte nikdy som nedávala do vyšľahaného bielku žĺtky, preto sa chcem len uistiť, či to šľaháte normálne mixérom a pridávate žĺtky a múku potom len ľahko vmiešate vareškou? Je to asi hlupá otázka, ale mám to pre svokru k narodeninám, tak to nechcem pokaziť. Moc vďaka vopred za odpoveď. 

Ariel

Je to presne ako je popísané v recepte. Ušľahať bielka, potom pridávať cukor a žĺtky. Všetko šľahať mixérom. Múku ľahko vmiešať vareškou.

Mamuška

Na roládu už iný recept používam, je naozaj výborný. A čo sa týka toho prilepenie papiera, tak po vychladnutí sa ma osvedčilo roládu obrátiť a papier pretrieť vlhkou handrou potom ide papier lepšie oddeliť ..  alebo použiť namiesto papiera alobal.

Mima

Túto roláda som tak vyskúšala a dopadla zo všetkých najlepšie. Ostatné rolády mi vždy praskli, ale táto nie. Trochu som pomastila olejom papier a v pohode. Len ten vršok je naozaj taký machový tak sa mi na neho blbo rozotierala marmeláda pod krém. Ale inak som spokojná!

Maťa

Tak môžem povedať, že táto roláda je naozaj suprová a nepopraská. Ja som s ňou manipulovala dvakrát a bola rovnaká, nič neprasklo. Ja som tam dala veľa krému, tak som ju znova rozbalila a odobrala krém a znovu zatočila a ako keby som nič nerobila. proste paráda a chuťovo vynikajúce. Vďaka za suprový recept.

Renátka

Čítaj ďalej:  Recepty na špeciality kuchyne, najlepšie na jedálny lístok

Musím priznať, že aj odo mňa získava táto roláda hlas. Cesto bolo šup šup hotové, celá príprava mi trvala len toľko čo sa stihla rúra vyhriať /ešte som čakať musela ja na rúru. Robila som dnes dve na šarlotu, takže plnené sú len lekvárom a bála som sa, že ju tak natenko nedokážem zgúlať, ale úplne bez problémov, cesto bolo krásne pružné a ohybné. Určite zaradím medzi svoje oblúbené recepty. No, a čo sa týka toho problému prilepovania sa na papier, tak prvú som robila kombinovane papier-alobal, lebo my došiel papier a veru s alobalom je to horšie, nechce to ist dobre dolu. Druhú som už mala celú na papieri a ten som aj vymazala olejom a išlo to dolu bez najmenšej chybičky.

Aké triky na rolovanie rolád máte vy? O svoje rady a tipy na vašu obľúbenú roládu sa podeľte v diskusii pod článkom, radi si prečítame vaše nápady.

Podobné články

Recepty rolády na Veľkú noc či Vianoce, super tipy na pečenie
  • Hodnotenie článku

Súhrn nových poznatkov

Roláda je rovnako ako aj bábovka jedným z najobľúbenejších múčnikov. A to nielen na Veľkú noc či Vianoce. A ak ste ju ešte nerobili, pretože neviete, ako ju potom zrolovať, je na čase prekonať bariéry!

5
Hodnotenie: 5.0 (2 hlasov)
Sending
Zatiaľ bez komentára. Buďte prvý

Pridaj komentár

*

code

Zdieľaní
Najlepšie recepty na internete. Uvarte si s nami rýchle a zdravé recepty a potešte svojich najbližších. Vyskúšajte overené vianočné či veľkonočné recepty, fitness recepty