Ako dlho sa varí kukurica? 3 rýchle spôsoby prípravy kukurice

Leto si bez kukurice snáď ani len nevieme predstaviť. Varená kukurica je jedna z najpredávanejších surovín na kúpaliskách, jarmokoch či najznámejších prímorských letoviskách. Viete však, ako dlho ju treba variť či grilovať?

Ako dlho variť kukuricu

Mnohí z nás sa pri varení kukurice riadia intuíciou. Posledne som položila túto otázku môjmu milovanému minulé leto: “Dokedy sa, prosím, varí kukurica?”. Odpoveď prišla hneď: “Predsa dovtedy, kým nie je, nie?” Tak som teda čakala až dovtedy, kým kukurica v hrnci nebola žltá ako letné slniečko.

Poznáme viacero spôsobov prípravy kukurice. Od toho sa potom odvíja aj čas varenia kukurice.
Ak chceme, aby mala kukurica trávovú arómu, uvaríme ju v šúpolí. Ak však chceme, aby chutila ako ugrilovaná, ale prípravu si chceme uľahčiť, najskôr odstránime šúpolie (kukurica v šúpolí môže zaberať na grile alebo v hrnci priveľa miesta).

Ako uvariť kukuricu

  1. Šúpolie a tenké vlákna prilepené k zrnkám stiahneme.
  2. Asi 2 l vody na 1 šúľok kukurice prudko zvaríme. Do vody vložíme kukuričné šúľky a varíme asi 7 minút.
  3. Chuť kukurice zvýraznime bylinkovým maslom (estragónové maslo je obzvlášť dobré) alebo šúľky posypeme strúhaným parmezánom.

Ako ugrilovať kukuricu

Keď leto vrcholí, s grilovanými fašírkami a steakmi chutí grilovaná kukurica delikátne. Ak ju ugrilujeme v zelenej šupke, v skutočnosti sa udusí v pare a získa trávovú arómu. Ale ak chceme, aby mala pravú grilovanú chuť, musíme ju najskôr ošúpať a potom grilovať, kým zo všetkým strán mierne nezhnedne. Kukuricu v šúpolí grilujeme asi 30 minút, ošúpanú približne 20 minút.

Spôsob prípravy kukuriceČas prípravy
Varená kukurica vo vode3 – 10 minút
Kukurica v mikrovlnke4 – 6 minút
Kukurica na pare15 – 20 minút
Upečená kukurica30 – 40 minút
Ugrilovaná kukurica20 – 30 minút
Narezaná varená kukurica vo vode4 – 8 minút
Uvarená kukurica z plechovky2 – 5 minút
Uvarená mrazená kukurica4 – 5 minút

Ako vylúpať zrnká z kukuričného šúľka

Mnohé vynikajúce kukuričné jedlá ako napríklad kukuričné šaláty, dusená zmes s kukuricou succotah alebo kukuricu na smotane – pripravujeme z čerstvých kukuričných zŕn. Zrnká zo šúľka zlúpeme pomerne jednoducho.

  1. Kukuricu ošúpeme.
  2. Šúľok držíme nad pracovnou doskou a nožom z neho vylupujeme zrnká. Môžeme ich vylupovať čerstvé alebo už uvarené.
Olúpaná kukurica zo zrniek

Olúpaná kukurica pripravená do šalátov

Kukurica pre naše zdravie

Okrem toho, že je veľmi chutná je aj veľmi zdravá. Okrem vysokého obsahu bielkovín a minerálnych látok je kukurica bohatá najmä na vitamíny skupiny B (vitamín B1, B2, B3. B5, B6, B7 a B9), vitamín C a ďalšie stopové prvky (selén, mangán, železo a zinok).

V praxi konzumácia kukurice pre človeka znamená:

  • podporu trávenia
  • čisté črevá
  • podporu činnosti mozgu a nervovej sústavy
  • udržiavanie dobrej nálady
  • čistú pleť
  • zdravé vlasy
  • podporu funkčnosti srdca
  • zníženie cholesterolu v cievach
  • podporu plodnosti a potencie
  • zníženie riziko infarktu
  • zníženie riziko mozgovej porážky

Ako pripraviť kukuricu na smotane

Kukurica na smotane, ktorú si pripravíme z tej konzervovanej, sa vonkoncom nevyrovná pochúťke z čerstvej kukurice. Ak kukuricu najskôr ugrilujeme na drevnom uhlí s kúskami dreva, získa lahodnú grilovanú chuť. Do hotového jedla môžeme pridať aj údené čili papričky, ako sú chipotle.

  1. Asi 1/3 šálky smotany na 1 šálku kukuričných zrniek prevaríme.
  2. Smotanu krátko povaríme, kým mierne nezhustne.
  3. Pridáme kukuricu.
  4. Rajnicu prikryjeme pokrievkou a obsah podusíme pri miernej teplote 15 minút. Dochutíme soľou a čerstvo pomletým čiernym korením.

Vaše nápady na prípravu kukurice

Aké máte skúsenosti s varením kukurice? Ako dlho zvyknete kukuricu variť vy? Solíte aj vodu alebo už len hotovú uvarenú kukuričku? Používate normálny hrniec alebo radšej tlakový?

Nataša
Kŕmna kukurica sa varí dlhšie ako cukrová. Vtedy je najlepšie použiť kuchtu, lebo som nedočkavá. Ale už teraz mám chute, ja kukuricu milujem, som schopná kúpiť naraz aj tridsať a zošrotím ju skoro sama (ostatným sa ujde len trocha).

Monika
My varíme kukuricu v slanej vode, potom keď ju konzumujeme, už nesolím, a niekedy sme dávali k nej variť listy z nej – tzv. šúpolie kukurice. Neviem presne ako dlho ju varíme, lebo do nej pichám stále vidličkou. Kukurica sa bežne vari dlho.

Petra
Soliť až po uvarení lebo stvrdne!

Diana
Minule som chcela volať mame, nech mi odporúči, koľko mám kukuricu povariť. Kým som sa jej dovolala, kukurica bola uvarená.

Simona
Ja varím našu kukuricu zo záhrady iba pár minút… ale aj kupovanú max. 30 minút. Ona potom zvykne tvrdnúť, keď stojí dlhšie vo vode. Dávam ju až do vriacej vody a neochucujem ničím. A aj tak je veľmi chutná.

Lucia
Vždy keď skríkneš “jehooo, zabudla som”, tak to už v tej chvíli asi bude uvarená  Napríklad tá sladká cukrová sa varí len chvíľku, zopár minútiek, čiže 5-10, dlhšie ju nevarím. No vždy si radšej nastavím časovač na rúre.

Slávka
Ináč, kukurica sa počas varenia nesolí, aspoň tak to ja robím. Varí sa 15-20 minút, ak je biela, mliečna, možno aj menej, lebo dlhý var jej škodí, bude viac tvrdá ako mäkká. A je dobré ju variť na kukuričných listoch (šúpolí), vyber si tie krajšie, nie vrchné a ak máš viac, daj aj na vrch a tak zakry kukuricu.

Eliška
Tak my dávame na spodok listy z kukurice (šúpolie) a po zovretí ju varíme približne  25 min. Tiež varím asi tak pol hodinu a dávam aj soľ do vody, vraj listy sa dávajú, len aby mala kukurica peknú farbu. Ja nedávam, ale možno niekedy skúsim.

Božena
My varíme kukuricu do voňavá…keď už nám ide nosy vykriviť a sliny prehĺtame, tak je hotová. Všetci sa spoločne zídeme pri stole, celá rodina.

Laura
Vždy sme varili a aj ja tak varím doteraz – 1 hodinu v osolenej vode, soľ pridávam pred koncom varenia, po uvarení scedím, nenechávam vo vode, lebo potom je hnusne naliata a také predavajú iba na ulici či jarmoku. Aby viac vážili samozrejme heh.

Iveta
Určite sa tej kukurici nestane nič, keď ju budeš variť 25 minút podľa mňa, ale je zbytocne. Stačí 5-10 minút v normálnom hrnci, ani tlakový hrniec nie je potrebný. Solím dodatočne potom, aby si každý mohol podľa seba a svojich preferencií posoliť.

Lesana
Ja varím v kuchte (tlakovom hrnci)  približne 12 minút alebo v obyčajnom hrnci 25 minút. Samozrejme hovoríme o lahôdkovej mladej kukurici a nie o prezretej, prípadne krmnej kukurici. Pri kúpe zaryjeme necht do zrnka a musí vystrieknuť to biele, ostatné patrí už iba sliepkam a nepomôže ani hodinové varenie v tlakovom hrnci

Svetlana
Ak máte parný hrniec, tak uvar kukuricu v ňom alebo na paráčiku na knedle. Takto uvarená kukurica ma delikátnu chuť, var 20-25 min, potom treba posoliť a potrieť maslom.

Tamara
Opekaná nad ohníčkom,pekne dymom pričmuhnutá,masielkom a omastetá je úplne najlepšia.

Erika
100gr kukuričných zŕn je skoro 160kcal a to je ako 2 plátky bieleho chleba, 100gr zeleného hrášku je len 45kcal. Na mňa sa žiaľ nalepí tuk veľmi rýchlo a kukurice by som zjedla aj 3 klásky denne na jedno posedenie. Preto pre mňa je príliš kalorická.

Veronika
Lahôdkovú – cukrovú kukuricu ja varím 8 – 10 minút, myslím že to úplne stačí. Ja solím hneď ako dám vodu, ešte pred zovretím. nikdy mi nestvrdla. a varím do 4 minút. Treba skúsiť., čo ti bude lepšie.

Liana
Približne 40 minút, keď už budeš cítiť jej vôňu, a keď sa bude do nej dať ľahko pichnúť vidličkou. Ale nie je kukurica ako kukurica.

Saška
Ja do vody pridávam aj kryštálový cukor, kukurica je potom lahodnejšia. Varím 5 minút v tlakovom hrnci a vodu vôbec nesolím.

Kukurica na pláži

Opustená kukurica na pláži v Taliansku

Nedojedená kukurica

Nedojedená kukurica v uliciach New Yorku

Predaj kukurice

Predajca kukurice na pláži Jimbaran v Bali. Takýto predajcovia boli na každých 100 metroch pláže a kukurica išla “na dračku“.

šúľky kukurice

Šúľky kukurice na trhu

.za fotky ďakujeme

Cutting corn from cob od trenttsd je licencovaný pod CC BY 2.0 @06/2018 //pridaná vrstva na originál, North Charleston Farmers Market od North Charleston je licencovaný pod CC BY-SA 2.0 @06/2018 //pridaná vrstva na originál, Autumn beach od Giulio Bernardi je licencovaný pod CC BY 2.0 @06/2018 //pridaná vrstva na originál, Abandoned Corn od Studio Sarah Lou je licencovaný pod CC BY 2.0 @06/2018 //pridaná vrstva na originál, Grilled Corn Seller at Jimbaran Beach od Kevin Poh je licencovaný pod CC BY 2.0 @06/2018 //pridaná vrstva na originál, lunch od Michael Pittman je licencovaný pod CC BY-SA 2.0 @06/2018 //pridaná vrstva na originál

ĎALŠIE DOMÁCE NÁVODY:  JAHODOVÁ DREŇ 🍓: recept na domácu zmrzlinu + FOTO

Čítajte ďalej:

Upozorni ma na
guest
5 Komentáre
Inline Feedbacks
Zobraz všetky komentáre
Šúpolček a Šúpolienka
Šúpolček a Šúpolienka
5 roky dozadu

netarajte 7min.. mladsiu varim 1-1,5 hod, starsiu 1,5-2 hod..

Kukuričné dieťa
Kukuričné dieťa
4 roky dozadu

presne ako vravíš.. poldruhahodiny až dve.. si to asi pomýlili s párkami..

Jan
Jan
5 roky dozadu

Riadna blbost ze kukurica sa vari 3-10 minut 😀 Mozno tak v jadrovom reaktore 🙂

miro
miro
4 roky dozadu

Ach ludia.. je sakramentský rozdiel lahodkova kukurica a krmna / polná. Lahodkova sa varí pár minut 7-10, je makká, chuťovo sladká, svieža atd. Krmna sa musí variť aj niekolko hodín a chuťovo na nu nemá.

Iba lahodkova kukurica sa dá grilovať
Ale aj z krmnej urobíte fajn popcorn, napr dvojité sito nad ohen, poliať maslom a posoliť.

Marta Spendlova
Marta Spendlova
4 roky dozadu

Zdravím vás, ja som sa pýtala pána, čo predáva kukuricu a inú krásnu zeleninku na našom trhovisku, ako dlho ju mám variť. Pán povedal, že nesolit vodu a stačí 12 minút od začiatku varu. Odvtedy ju takto robím a je výborná. Dosoli si ju každý sám na tanieri.

5
0
Tešíme sa na vaše komentáre pod článkom!x
()
x
Najlepšie recepty na internete. Uvarte si s nami rýchle a zdravé recepty a potešte svojich najbližších. Vyskúšajte overené vianočné či veľkonočné recepty, fitness recepty