Piškótové cesto

Piškótové cesto sa nie nadarmo považuje za najpoužívanejšie cesto pri pečení koláčov. Existuje množstvo spôsobov, ako pripraviť najlepšie piškótové cesto, avšak najdôveryhodnejším zdrojom sú práve rady našich babičiek, podľa ktorých pečieme.

Domáce piškótové cesto je základom pre prípravu chutných koláčov, tort a rôznych dezertov. Keďže piškótové cesto má množstvo využití, pečieme si ho doma takmer každý víkend a vždy je veľmi jemné a krásne nadýchané. Hoci sa pečenie piškótového cesta javí ako pomerne jednoduché, mali by sme mať na pamäti viacero zásad, ktoré treba dodržiavať.

bublanina

Suroviny

Ako si teda pripraviť jemné piškótové cesto? Na takéto cesto budeme potrebovať:

  • 6 ks vajec
  • 200 g kryštálového cukru
  • 250 g hladkej múky
  • 1 kypriaci prášok do pečiva
  • 8 PL lyžíc vody
  • 8 PL oleja
  • štipka soli

Postup

1

Vychladnuté vajcia si oddelíme tak, aby sme mali osobitne žĺtka a bielka.

2

Žĺtka vyšľaháme s cukrom dopenista. Kým sa nám žĺtka šľahajú, odvážime si hladkú múku spolu s kypriacim práškom a preosiate ich postupne pridávame do žĺtkovej zmesi.

3

K žĺtkovej zmesi pridáme i vlažnú vodu a potrebný olej. Všetko spolu poriadne premiešame.

4

K bielkam pridáme štipku soli a vyšľaháme z nich tuhý sneh.

5

Keď máme sneh vyšľahaný, pomaličky vareškou pridávame k žĺtkovej zmesi.

6

Vymastíme si plech (herou alebo maslom) a posypeme múkou.

7

Na vymastený plech vylejeme pripravené piškótové cesto a čo najskôr ho vložíme do rúry.

8

Pečieme na 180 stupňov približne 35 minút.

Fotorecept

Bielka na šľahanie žltká na šľahanie bielka a žltká na šľahanie bielka a žltká na šľahanie vyšľahané bielka a žltká Piškótové cesto

Tipy na záver

  1. Vajcia, ktoré používame na pečenie by mali byť dobre vychladené a pri oddeľovaní žĺtok a bielok by sme nemali zabúdať na dôslednosť. Ak chceme, aby piškótové cesto bolo naozaj veľmi jemné, je potrebné, aby sme ho spracovávali dosť rýchlo a nenechávali ho odstáť.
  2. Keď si pripravíte cesto, čo najskôr ho vložte do vyhriatej rúry, aby nestratilo ľahkosť a nespadlo vám. Ako určite viete, základom piškótového cesta je použitie kypriaceho prášku. Kypriaci prášok sa odporúča premiešať s múkou a následne ho i s múkou preosiať. Keď cesto vylejete na vymastený a múkou vysypaný plech (prípadne formu), prvých 20 minút rúru neotvárajte, aby cesto nespadlo.
  3. V momente, keď začne cesto navrchu hnednúť, môžete rúru otvoriť a skúsiť do neho pichnúť špajdľou. Ak sa cesto na špajdľu po zapichnutí nelepí, znamená to, že piškótové cesto je upečené a môžete ho pokojne z rúry vybrať.
  4. Samozrejme, takéto piškótové cesto si viete aj vylepšiť a to tak, že 2 lyžice polohrubej múky nahradíte napríklad kakaom alebo mletými orechami. Prípadne môžete pridať ešte aj trošku oleja. Okrem klasického piškótové cesta býva veľmi obľúbené aj kakaové cesto, ktoré ako sme uviedli je veľmi jednoduché na prípravu, keďže k múke pridáme len 2 lyžice kakaa.
  5. Takto pripravené piškótové cesto je základom napríklad pre bublaninu, roládu či rôzne torty. Piškótové cesto sa pečie vo vyhriatej rúre na 180 stupňov, približne 25 minút.

Upozorni ma na
guest
0 Komentáre
Inline Feedbacks
Zobraz všetky komentáre
0
Tešíme sa na vaše komentáre pod článkom!x
()
x
Najlepšie recepty na internete. Uvarte si s nami rýchle a zdravé recepty a potešte svojich najbližších. Vyskúšajte overené vianočné či veľkonočné recepty, fitness recepty