Mlieko a jeho zloženie, je mlieko zdravé?

Mlieko je jediná potrava, v ktorej sú zastúpené všetky živné látky. Z nutričných hodnôt obsahujú mlieko a mliečne výrobky najmä bielkoviny, cukry, tuky a aj minerálne látky a vitamíny. Preto je potravinou živiacou (stavebnou), ale aj ochrannou.

Zloženie mlieka

Mlieko je výlučok kravskej mliečnej žľazy. Obsahuje priemerne 87,3 % vody, 3,6 % tuku, 3,8 % bielkovín, 4,6 % glycidov, 0,7 % nespáliteľných látok (popoloviny), minerálne soli, vitamíny, enzýmy a pod. Mliečne bielkoviny obsahujú všetky potrebné aminokyseliny a patria medzi plnohodnotné bielkoviny. Náš organizmus zužitkuje mliečne bielkoviny až z 90 %, teda vo vyššej miere ako bielkoviny mäsa.

Mliečny tuk je pre väčší obsah nižších kyselín rozpustných vo vode ľahšie stráviteľný ako iné tuky. Mliečny cukor sa vyznačuje tým, že podporuje v črevách rozvoj mliečnych baktérií a vstrebávanie vápnika a fosforu.

Mlieko

Mlieko sa pasterizuje pri teplotách 60 – 80 °C, pričom sa však neničia všetky baktérie.

Prídavkom mlieka do zeleninových a zemiakových polievok, zemiakových, zeleninových a strukovinových jedál dopĺňame aj rastlinné bielkoviny plnohodnotnými bielkovinami mlieka. Mlieko je najmä v príprave dietetických pokrmov základom mnohých káš a múčnikov.

U nás sa dodáva na trh len mlieko riadne mliekársky ošetrené. Mlieko sa ošetruje v priemyselných mliekárňach. Čistiacimi odstredivkami sa najskôr odstraňujú nečistoty a potom sa v smotanovej odstredivke oddeľuje ľahšia smotana od ťažších vodnatých častí mlieka. Pred pasterizáciou sa mlieko egalizuje na požadovanú tučnotu, homogenizuje sa, to znamená, že sa upravuje tak, aby sa v ňom neusadzovala smotana. Pasterizáciou sa takto upravené mlieko zbavuje choroboplodných zárodkov a rozkladných baktérií.

Mlieko sa pasterizuje pri teplotách 60 – 80 °C, pričom sa však neničia všetky baktérie. Pasterizáciu prežívajú najmä baktérie mliečneho kvasenia, a preto aj pasterizované mlieko, keď ho neudržujeme v chladničke, samovoľne skysne.
V súčasnosti máme u nás tri typy sladkého mlieka; normálne egalizované mlieko s obsahom tuku 2 %, tzv. plnotučné mlieko s obsahom tuku 3,5 % a trvanlivé mlieko s obsahom tuku 3,5 %. Prvé dva druhy mlieka sa dodávajú vo fľašiach z bieleho skla s hliníkovým uzáverom, na ktorom musí byť značka výrobne, deň pasterizácie a trhový druh vyznačené farbou uzáveru. Mlieko sa plní aj do polyetylénových vrecúšok, na ktorých musí byť vyznačený dátum pasterizácie a druh mlieka.

A ďalej si prečítam ešte ..  MEDVEDÍ CESNAK – zber, uskladnenie a recepty zo zázračnej bylinky!

Je mlieko zdravé?

V posledných rokoch sa čoraz častejšie zjavujú správy o škodlivosti kravského mlieka a mliečnych výrobkov – tvarohu a syrov, a to z viacerých dôvodov:

  1. Vyvolávajú neprirodzené reakcie na prirodzené podnety u mnohých konzumentov, najmä u detí vo forme alergií. Tento fakt sa veľakrát uvádza v zahraničnej literatúre a sporadicky aj u nás. Zapríčiňuje to hlavne mliečna bielkovina kravského mlieka, ktorá ľudskému organizmu neprospieva. Tejto bielkoviny je v kravskom mlieku oveľa viac ako v materskom a nevhodná je aj jej kvalita (velké množstvo kazeínu).
  2. Mliečny tuk spôsobuje aterosklerózu, a to dokonca u malých detí. Čím skôr sa diefa prestane dojčiť a čím dlhšie sa kŕmi Sunarom a kravským mliekom, tým prv sa u neho môže vyvinúť ateroskleróza s možnými následkami infarktu či mozgovej mŕtvice. Lepšie je teda dávať dieťaťu sójové alebo nízkotučné mlieko a nízkotučné výrobky. Mliečny tuk obsahuje polychlorované bifenyly, zvyšky pesticídov, hormóny a dalšie lipofilné látky.
  3. Často nachádzame správy, že vysoká spotreba mlieka (i mäsa) môže viesť k vzniku rakoviny prsníka, maternice, čriev a prostaty.

Z uvedeného potom vyplýva, že by sme sa mali bežným mliečnym produktom vyhýbať alebo ich konzumovať striedmo. Výnimkou by mohlo byť tzv. acidofilné mlieko alebo kefír a jogurty s nízkym obsahom tuku so živými baktériami.
Nič z uvedeného sa však nedokázalo, a preto apelujeme na váš zdravý rozum a úsudok. Dôležité pre stravu človeka je pestrá strava a súčasťou pestrej stravy je nepochybne aj mlieko s obsahom vápnika.

Máte radi mlieko? Čo si vy myslíte? Je mlieko pre vás zdravé alebo nie?

.za fotky ďakujeme

Almond Milk – Plant Milk od Kjokkenutstyr Net je licencovaný pod CC BY-SA 2.0 @06/2018 //pridaná vrstva na originál

Čítajte ďalej

Mlieko a jeho zloženie, je mlieko zdravé?
  • Hodnotenie článku

Súhrn

Mnohí sa pýtajú, či je mlieko zdravé. Z hľadiska zloženia mlieka obsahuje veľa dôležitých nutričných hodnôt a to najmä bielkoviny či vápnik. Účinky mlieka sú

5
Hodnotenie: 5.0 (1 hlasov)
Sending

Komentáre k Mlieko a jeho zloženie, je mlieko zdravé?

  1. Matúš 13. decembra 2017 at 21:32 #

    Ak je niekto alergik či už na laktózu alebo na kazein Budiš… Nech nekonzumuje mlieko 🙂 ale pre nás ostatných je mlieko syr a tvaroh nielen prospešné na konzumáciu ale dokonca veľmi chutné..😘

Pridaj komentár

Zdieľaní
Najlepšie recepty na internete. Uvarte si s nami rýchle a zdravé recepty a potešte svojich najbližších. Vyskúšajte overené vianočné či veľkonočné recepty, fitness recepty