Kypriaci prášok do pečiva alebo alternatívy?

Kypriaci prášok sa používa na prípravu nadýchaného cesta. Používame ho pri príprave treného, ​​krehkého, piškótového cesta, perníkov a pod. Zloženie kypriaceho prášku je tvorené kypriacimi látkami a nutričnými hodnotami. Cena kypriaceho prášku od Dr. Oetker Originál (12 g) sa pohybuje na hodnote približne 0,13 EUR.

Dnes si ho pri pečení nedokáže odmyslieť asi žiadna kuchárka. Objavený bol Dr. Oetker až na začiatku 20. storočia a do tej doby sa používala nepríliš spoľahlivá kypriaci múka. Kypriaci prášok rozmiešame v múke a pridáme do cesta.

Zloženie kypriaceho prášku do pečiva

Na základe chémie a chemických procesov nám kypriaci prášok dokáže byť veľmi nápomocný, a to najmä v procese pečenia. Jeho hlavnou úlohou je nakypriť a prevzdušniť cesto. Nejedna gazdiná by si bez neho nevedela predstaviť piecť.

Zloženie prášku do pečiva:

  • kypriace látky (difosforečnan, uhličitany sodné)
  • pšeničná múka
  • slnečnicový olej

Priemerné nutričné ​​hodnoty na 100g

  • Energetická hodnota – [kJ / kcal] 546/129
  • Tuky – 0,9 g z toho nasýtené mastné kyseliny 0,1 g
  • Sacharidy – 27 g z toho cukry – 0,4 g
  • Bielkoviny – 4 g
  • Soľ – 37,2 g

Ako teda prášok do pečiva funguje?

Kypriaci prášok do pečiva funguje na princípe jednoduchej chemickej reakcie. Oxid uhličitý sa do cesta uvoľňuje tzv. acidobázickou reakciou, čím vznikajú v ceste bublinky a následne ho „zkypria“.
Hydrogénuhličitan sodný nie je nič iné ako jedlá sóda (označovaná vo výrobkoch ako E500) a látkou, ktorá spúšťa reakciu je kyslá soľ (napr. Vínan draselný, dihydrogénfosforečnan vápenatý, síran hlinitosodný, fosforečnan hlinitosodný alebo dihydrogénfosforečnan sodný).
Prášok do pečiva obsahuje ďalej škroby, ktoré napomáhajú lepšiemu váženie prípravku a tiež pohlcujú vlhkosť.

Kypriaci prášok do pečiva

Kypriaci prášok sa používa na prípravu nadýchaného cesta. Používame ho pri príprave treného, ​​krehkého, piškótového cesta, perníkov a podobne.

Fórum

misha

ĎALŠIE DOMÁCE NÁVODY:  Diétne stravovanie ako racionálna diéta nielen pre mladých

ahoj poradite cim nahradim kypriaci prasok ? okrem sody lebo nemam ani tu:-)bolo pisane niekde ze vraj z bielkov vajec je to mozne

lubka

Miška, myslím, že vajíčkami nenakypríš cesto…možno kvasnice, ale neviem o aký druh cesta ide…

dada

vínny kameň – vrelo odporúčam, ja ho používam do palaciniek a lievancov, na iné som zatiaľ ešte neskúšala, ale chystám sa:-)
zoženieš v obchodoch so zdravou výživou a aj na nete, balíček je cca. za 70 centov – toľko stál môj, kupovala som cez net

mster

Miška ak je to ľahké cesto tak vyšľahané bielka ho skypria

punta

Vrelo doporucujem Salajku- nenechava po sebe nic v ceste,iba bublinky.Dostat napr.v K……e
dorka
……aj ja používam jedlú sód u (Natrium hydrogencarbonicum)…. kupujem ju na váhu v lekárni, neobsahuje škodlivé látky.
mima
salajka smrdi iba kym sa pecie, inak aj mineralka, pivo, neviem o ake cesto ide,, ked treba, poslem PDP, mam ho plno 🙂
amelia
ak mi dôjde prdopeč, použijem sodu bikarbonu, rum, citrónovú šťavu alebo vodu z pomarančových kvetov
Čo na to hovoríte vy? Používate tradične kypriaci prášok alebo sa vám viac osvedčili alternatívy? A funguje to?

.za fotky ďakujeme

Draufsicht von Puderzucker im Sieb od Marco Verch je licencovaný pod CC BY 2.0 @06/2018 //pridaná vrstva na originál

Čítajte ďalej:

Upozorni ma na
guest
0 Komentáre
Inline Feedbacks
Zobraz všetky komentáre
0
Tešíme sa na vaše komentáre pod článkom!x
()
x
Najlepšie recepty na internete. Uvarte si s nami rýchle a zdravé recepty a potešte svojich najbližších. Vyskúšajte overené vianočné či veľkonočné recepty, fitness recepty