Korenie na chudnutie: vyskúšajte silu korenia a jeho účinky

Zimné koreniny v nás navodzujú vianočnú náladu. Ale nielen to: vďaka cenným látkam, ktoré sú v nich obsiahnuté, rozprúdia procesy v organizme a len tak pomimo nám pomôžu zbaviť sa niekoľkých tukových vankúšikov, takže si môžeme bez výčitiek pochutnať na koláčikoch, medovníčkoch a podobných dobrotách. Pozrite si zoznam korenín na chudnutie.

Korenie najlepšie pomelieme na kávovom mlynčeku. Preto je dobré, keď si jeden takýto mlynček vyhradíme na tento účel. No nie pri každom korení je vhodný. Napríklad škorica je príliš tvrdá a môže tak poškodiť motorček a čepele nožov. Preto jediným spôsobom, ako rozdrviť škoricu, je zabaliť ju do uteráka a potĺcť kladivom. Jednotlivé kúsky môžeme pomlieť v mixéri a potom v mlynčeku na kávu.

Šafranové vlákna

Pôvod:

Blizny tohto kvetu, ktorý patrí do skupiny krókusovitých, sa v súčasnosti pestujú predovšetkým vo Francúzsku a v Španielsku. Kvôli náročnému ručnému spracovaniu sú najdrahším korením na svete.

Pôsobenie:

Šafran stimuluje srdce a nervy, podporuje schopnosť koncentrácie, pomáha vyrovnať sa s vyčerpaním a stresom.

Použitie:

Je to ideálne korenie do rizota a paelly (národné španielske jedlo z oblasti Valencie, pripravované na panvici – je to jedlo z ryže a plodov mora), vhodné do v bouillabaisse (francúzska rybacia polievka), pudingu, ale aj na dochutenie jahňaciny, rýb, hydiny a, samozrejme, koláčov a sušienok.

Tip: Šafranové keksy

Na 30 kusov šafranových venčekov zamiesime cesto z 200 g múky, 1 čajovej lyžičky prášku do pečiva, 100 g cukru, 1 žĺtku, 100 g masla, 2 g šafranu a 2 polievkových lyžíc ovocnej šťavy.

Vyvaľkáme a povykrajujeme kolieska a venčeky. Potom pri 200 stupňoch Celzia pečieme 10 minút. Po vychladnutí ich zlepíme roztopeným nugátom, polejeme cukrovou polevou a ozdobíme posekanými pistáciami.

Klinčeky

Pôvod:

Sušené puky kvetov klinčekového stromu sa rozšírili z indonézskeho súostrovia Moluky najprv do Karibiku a neskôr až do Afriky – na Zanzibar.

Pôsobenie:

Vyhrievajú zvnútra, upokojujú bolesti a dezinfikujú zápaly. Na to je najlepšie na postihnuté miesta naniesť klinčekový olej (dostanete ho v každej lekárni).

Použitie:

Pretože zomleté klinčeky rýchlo strácajú vôňu, varia sa napríklad v punči alebo v ragú celé. Vhodné sú na dochutenie rýb, kompótu, používajú sa však aj do marinády a na výrobu horkých žalúdočných likérov.

klinčeky korenie

Klinčeky z predošlého Food Festivalu korenia

 

Nové korenie

Pôvod:

Sušené, mierne ostré bobule istého druhu myrty sa tiež volajú voňavé korenie a rastú na Jamajke a Barbadose.

Pôsobenie:

Tieto mleté alebo rozmliaždené bobuľky podporujú trávenie a pomáhajú pri odtučňovaní. Štipka nového korenia v horúcom mlieku alebo čaji pomáha proti pocitu plností a odháňa únavu.

Použitie:

Napríklad do nálevov a marinád.

Kardamónový prášok

Pôvod:

Táto rastlina pochádza z Indie.

Pôsobenie:

Pomáha pri slabom krvnom obehu a nechutenstve, zlepšuje náladu a uvoľňuje kŕče.

Použitie:

Tieto sladko chutiace púzdra či obaly semien sa používajú najmä na vianočné pečivo, chlieb a dezerty sušené a väčšinou zomleté. Chutné sú aj k jedlám z jahňaciny, bravčoviny husaciny, k rybám a krevetám.

ĎALŠIE DOMÁCE NÁVODY:  Jablko a počet kalórií v jablku. 11 účinkov pre zdravie

Hviezdicový aníz

Pôvod:

Tieto vysušené kvetové okolíky sa rozšírili z Blízkeho východu do oblasti Stredozemného mora. Hlavné oblasti pestovania sú dnes v Španielsku a Turecku.

Pôsobenie:

Pomáha pri reume a kašli, uvoľňuje kŕče v bruchu a zabraňuje nafukovaniu. Na to treba rozdrviť pol čajovej lyžičky anízu, zaliať 150 ml horúcej vody a nechať postáť 10 minút. Pijeme neosladené.

Použitie:

Anízový prášok je súčasťou zmesi korenín do perníka a pridáva sa aj do jablkového a slivkového kompótu. Harmonizuje aj s paradajkami, mrkvou, mletým jahňacím a bravčovým mäsom. Celé kvetové okolíky vyzerajú pekne v korenistých olejoch a varenom víne.

Celá škorica

Pôvod:

Odrezaná kôra škoricového stromu (škoricovníka) prichádza z Číny a Indie, najlepšiu kvalitu má však tá zo Srí Lanky.

Pôsobenie:

Škoricový olej urýchľuje trávenie, pretože podporuje činnosť žalúdka, pečene a žlčníka. Okrem toho pôsobí mierne antibioticky a dezinfekčné.

Použitie:

Škorica a jej účinky na zdravie človeka ju predurčujú na časté používanie do receptov. Hodí sa na všetko sladké – napríklad do vareného vína, na ovocné šaláty, ovocný chlieb alebo sušienky.

Vanilkové struky

Ich domovom je Mexiko. V poslednom čase sa však tieto struky z druhu orchídeovitých dovážajú aj z ostrova Reunion a z Madagaskaru.

Pôsobenie:

Vonné látky sú príbuzné feromónom a vyvolávajú sexuálnu príťažlivosť a pôsobia ako afrodiziakum. Okrem toho rozjasňujú náladu a stimulujú krvný obeh.

Použitie:

Prijemná, sladkastá aróma sa prekvapujúco dobre znáša s pikantným ragú z hydiny a teľaciny. Väčšinou sa však ale používa pri príprave dezertov, kompótov, sladkých omáčok, do cesta na zákusky a na zjemňovanie čaju, kakaa či kávy.

Viac o vanilke si môžete pozrieť v nasledujúcom videu.

Vanilkové-struky-korenie

Extrakt z vanilky použití ako korenie

 

Muškátový oriešok

Pôvod:

Korenisté jadro tohto kôstkovitého ovocia rastie na Granade a v Indonézii.

Pôsobenie:

Stimuluje centrálny nervový systém a rozveseľuje človeka. Pôsobí proti nafukovaniu a nevoľnosti.

Použitie:

Muškátový oriešok je takmer nevyhnutný pri varení kapusty, kelu, mrkvy, špenátu, jedál z mletého mäsa a svetlých omáčok. Zjemňuje tiež čokoládové krémy, korenisté koláče a punč. Treba ho však používať vždy čerstvo nastrúhaný.

Ďumbier lekársky (zázvor)

Pôvod:

Tieto korenisté korene rastliny z rodu ľaliovitých pochádzajú pôvodne z Číny. Dnes sa však pestujú aj v Indii, Nigérii a na Jamajke.

Pôsobenie:

Popri živiciach a olejoch obsahuje toto tropické korenie, známe aj ako zázvor, vitamíny a minerálne látky, ktoré pomáhajú pri problémoch s trávením, prechladnutí, nevoľnosti a „po opici”. V tehotenstve zázvor pomáha pri ranných nevoľnostiach.

Použitie:

Na všetko sladké, do vareného vína a ovocných šalátov.

 

Ďumbier-lekársky-(zázvor)-korenie

Zázvor s extrémne veľkým koreňom. Čarovná korenistá chuť zázvoru dodá jedlu tú pravú chuť.

Ktoré korenie preferujete vy?

.za fotky ďakujeme

Vanilla Extract od Brian Boucheron je licencovaný pod CC BY 2.0 @06/2018 //pridaná vrstva na originál, Cloves od Michael Shehan Obeysekera je licencovaný pod CC BY 2.0 @06/2018 //pridaná vrstva na originál, Ginger at New Heaven farmers market od andresmh je licencovaný pod CC BY-SA 2.0 @06/2018 //pridaná vrstva na originál

Čítajte ďalej:

Upozorni ma na
guest
0 Komentáre
Inline Feedbacks
Zobraz všetky komentáre
0
Tešíme sa na vaše komentáre pod článkom!x
()
x
Najlepšie recepty na internete. Uvarte si s nami rýchle a zdravé recepty a potešte svojich najbližších. Vyskúšajte overené vianočné či veľkonočné recepty, fitness recepty