Ako pripraviť domácu klobásu: Príprava klobásy chutne a zdravo

Klobása je veľmi obľúbenou pochúťkou v rodine, najmä počas vianočného obdobia. Používa sa aj na chlebíčky, do šalátov alebo rôznych receptov (granadír). Radi by sme sa preto s vami podelili, ako pripraviť domácu klobásu na to najvzácnejšie obdobie roka.

Klobása – ako pripraviť klobásu

Budeme potrebovať:

  1. 600 gramov bravčového pliecka
  2. Mleté čierne korenie
  3. 1 meter čriev z bravčového
  4. Soľ
  5. 50 gramov masti

Mäso zomelieme na hrubšie kúsky, pridáme vodu, čierne korenie a soľ. Dobre premiešame a spracujeme do vhodnej formy. Takto pripravenú zmes plníme do čistého a dobre umytého bravčového čreva. Dajú sa použiť aj baranie črevá.

Klobásu stočíme a prepichneme drievkom. Hotovú klobásu upečieme na masti a môžeme podávať s kyslou kapustou či zemiakovou kašou.

Domáca klobása – ako pripraviť domácu klobásu na iný spôsob

Budeme potrebovať:

  1. 300 gramov bravčového pliecka
  2. 250 gramov bravčového bôčika
  3. Mleté čierne korenie
  4. 1 meter čriev z bravčového
  5. Soľ
  6. 1,5 dl mlieka
  7. Citrónová kôra z polky citrónu
  8. Rasca
  9. Majorán
  10. Zázvor
  11. 2 žemle (rožky)

Mäso zomelieme na kúsky, pridáme žemle, ktoré sme predtým máčali v mlieku, mleté čierne korenie, soľ, postrúhanú citrónovú kôru, drvenú rascu, zázvor, majorán. Túto zmes dobre premiešame a plníme do čreva.

Vínna klobása – ako pripraviť vínnu klobásu

Budeme potrebovať:

  1. 400 gramov bravčového pliecka
  2. 220 gramov teľacieho pliecka
  3. Mleté čierne korenie
  4. 1 meter čriev z bravčového
  5. Soľ
  6. 1 dl mlieka
  7. Citrónová kôra z polky citrónu
  8. ½ dl šľahačkovej smotany
  9. ¼ dl bieleho vína
  10. 1 žemľa
ĎALŠIE DOMÁCE NÁVODY:  ČUČORIEDKY: 13 potvrdených účinkov pre zdravie!

Bravčové a teľacie mäso zomelieme na kúsky, pridáme žemľu, ktorú sme predtým máčali v mlieku, mleté čierne korenie, soľ, postrúhanú citrónovú kôru, biele víno a smotanu. Túto zmes dobre premiešame a plníme do čreva – bravčového alebo baranieho čreva.

Naplnené dobre umyjeme, stočíme a prepichneme drievkom. Takto pripravenú klobásu opečieme na masti a so zemiakovou kašou alebo len s chlebíkom s horčicou.

Rada na záver:

Klobásy zohrievame tak, že ich vložíme najskôr do studenej vody a postupne necháme vodu zovrieť. Takto sa klobásky lepšie prehrejú, zároveň zostanú šťavnaté a pri správnej teplote nepopraskajú.

Čítajte ďalej:

Upozorni ma na
guest
0 Komentáre
Inline Feedbacks
Zobraz všetky komentáre
0
Tešíme sa na vaše komentáre pod článkom!x
()
x
Najlepšie recepty na internete. Uvarte si s nami rýchle a zdravé recepty a potešte svojich najbližších. Vyskúšajte overené vianočné či veľkonočné recepty, fitness recepty