Vajcia

Vajíčka sú prírodným produktom. Svojím obsahom patria medzi TOP suroviny z hľadiska výživovej hodnoty. Vajcia obsahujú množstvo bielkovín, vitamínov a minerálov.
V jednom vajíčku sa ukrýva napríklad Vitamín A, Vitamín D, Vitamín B6, Železo, Vápnik či Horčík.
Vajcia sú tak ako mlieko potravinou sýtiacou aj ochrannou. Používajú sa jednak ako samostatný pokrm a jednak aj ako prídavok do pokrmov. Ľahšie stráviteľné sú vajcia uvarené na mäkko, potom surové a uvarené na tvrdo. Najťažšie stráviteľné sú vajcia pripravené s tukom; napr. praženica, volské oká a pod.
Priemerné slepačie vajce váži asi 50 g, z čoho 10 % pripadá na škrupinu, 60 % na bielok a 30 % na žĺtok. Jedno vajce vydá 314 kJ.

Asi najčastejšou prípravou vajíčok sú práve raňajkové vajíčko na tvrdo či praženica. Ak neviete, ako uvariť vajcia tak, aby boli na tvrdo či mäkko, prečítajte si viac v našom článku.

Najlepšie recepty na internete. Uvarte si s nami rýchle a zdravé recepty a potešte svojich najbližších. Vyskúšajte overené vianočné či veľkonočné recepty, fitness recepty