Sóda bikarbóna

Tento biely prášok má mimoriadne využitie a to nielen pri varení či pečení. Z odborného hľadiska sa jedná o Hydrogénuhličitan sodný. Chemická značka potom vyzerá takto: NaHCO3. Mnohý z nás však sóde bikarbóne nepovedia inak než jedlá soľ.
Ide o biely prášok so zásaditou chuťou. Aj preto sa používa najmä na neutralizáciu kyseliny v tele, napríklad pri prekysličení žalúdka alebo pálení záhy.
Sóda ja ale aj súčasťou kypriacich práškov do pečiva. Pri pečení sa používa aj do pečiva namiesto droždia. Ďalej na prípravu perníkov či šumivých nápojov.

Použitie sódy bikarbóny

V praxi sa sóda bikarbóna používa najmä:
– Na zmäkčovanie vody
– Čistí a pohlcuje pachy. Ako prevenciu proti zatuchlej práčke môžete nasypať po praní trochu sódy do bubna, aby pohltila vlhkosť a nežiadúce pachy.
– Výborná je aj na odstránenie pachov v ľadničke
– Na pripálené hrnce si môžete vytvoriť čistiacu zmes – kombináciu sódy bikarbóny s octom. Nechajte cez noc pôsobiť
– Výborne sa s ňou dajú čistiť aj kuchynské drezy či kúpeľne
– Na dokonalé umytie vlasov
– V prípade, že ste si zabudli zubnú pastu, kombinácia sódy a vody je dokonalá náhrada

Najlepšie recepty na internete. Uvarte si s nami rýchle a zdravé recepty a potešte svojich najbližších. Vyskúšajte overené vianočné či veľkonočné recepty, fitness recepty