Slanina

Slanina je produkt z ošípaných, konkrétne z podkožnej tukovej vrstvy. Nárečovo sa slanine hovorí aj špek a to hlavne na dedinách. Dá sa hovoriť o typickom jedle slovenskej kuchyni. Výborne chutí najmä v kombinácii s cibuľou.

Výroba slaniny

Bravčové stehno, chrbát alebo bôčik. Môžete si vybrať, z akej časti prasiatka sa slanina vyrobí najprv naložením do soli na dlhšiu dobu (niekoľko týždňov) a neskôr údením v udiarničke.

Slanina pre zdravie

Vo všeobecnosti sa o slanine hovorí ako o nezdravom pokrme. No je to naozaj pravda? Určite netreba bazírovať na abstinencii od slaniny. Pokiaľ ju nekonzumujete na dennom poriadku, tak s tým určite problém mať nebudete, hoci je zaradená medzi spracované mäsá, ktoré si prešli procesom solenia a údenia. A nedávne štúdie WHO (World Health Organisation) akurát dokázali, že pravidelné konzumovanie takýchto produktov zvyšuje pravdepodobnosť výskytu rakoviny.
Ešte zdravšia slanina je slanina z mangalice. Mangalice sú ošípané, no zdravšie. Ide o plemeno prasiat. Chovajú sa aj na Slovensku a aj v zime oproti normálnym prasatám. Obsahujú veľké množstvo toho lepšieho cholesterolu.
Na raňajky je veľmi populárne jedlo s vysokým obsahom kalórii práve slanina spolu s vajíčkami. No tiež treba dávať pozor, aby to nebolo na dennej báze.
V tehotenstve občas kúsok gazdovskej slaninky taktiež nezaškodí.

Cena slaniny

Cena za kilogram za tradičnú Oravskú slaninku sa šplhá od 5 do 8 EUR. Anglická slanina sa teší mimoriadnej obľube a aj preto je o čosi drahšia, od 6 až 9 EUR za kilogram anglickej slaniny.

Nutričné hodnoty

100 gramov anglickej slaniny obsahuje neuveriteľných 1 685,59 kJ energie, 10 gramov bielkovín, 40 gramov tukov, 100 miligramov cholesterolu a 36 gramov vody. Zo stopových prvkov sa tam nachádza draslík, fosfor, horčík, železo, meď a zinok.

Recepty so slaninou

Najlepšie recepty na internete. Uvarte si s nami rýchle a zdravé recepty a potešte svojich najbližších. Vyskúšajte overené vianočné či veľkonočné recepty, fitness recepty