Orechy

S istotou sa dá povedať, že orechy sú mimoriadne zdravé. Napríklad vlašské orechy sú veľmi výživné, keďže obsahujú v priemere 70 % tukov, obsahujúce z veľkej časti zdravé nenasýtené mastné kyseliny, 18 % proteínov (bielkovín) a približne 3 % sacharidov (cukrov). Z mastných kyselín ide hlavne o omega-3-mastnú kyselinu, ktorá pozitívne pôsobí proti riziku aterosklerózy a iných kardiovaskulárnych chorôb. U detí podporuje rozvoj mozgu.

Ďalšie nutričné hodnoty orechov

Okrem omega-3-mastnej kyseliny sú bohaté na vitamíny E, B1 či B6. Nasleduje soľ, kyselina listová, minerály ako horčík, meď a zinok. Celkovo v orechu obsiahnuté živiny pôsobia pozitívne na ľudskú psychiku. V neposlednom rade sú prínosné pre zdravé vlasy, pokožku, nechty ale aj sexuálnu potenciu.
Pomáhajú regulovať krvný tlak a udržovať nízku hladinu cholesterolu. Majú antioxidačné účinky, pôsobia proti astme a posilňujú črevá.
V americkej štúdii, ktorej primárnym účelom bolo zistiť, či častým jedením orechov (4 krát do týždňa) sa zlepšuje náš zdravotný stav bolo dokázané, že užívanie orechov má priam až blahodárne účinky na naše srdce a krvný obeh. Zároveň znižuje riziko srdcového infarktu. Viac si môžete prečítať v publikácii „A Possible Protective Effect of Nut Consumption on Risk of Coronary Heart Disease“ od doktorov Gary E. Fraser, Joan Sabate, W. Lawrence Beeson a Martin Strahan.

Recepty s orechami

Najlepšie recepty na internete. Uvarte si s nami rýchle a zdravé recepty a potešte svojich najbližších. Vyskúšajte overené vianočné či veľkonočné recepty, fitness recepty