Ocot

Ocot je tekutina s výrazne kyslou chuťou a špecifickým zápachom. Z pohľadu chémie ide o 8 percentný vodný roztok kyseliny etánovej. Podľa typu ich dokážeme rozdeliť na ocot jablčný, bylinný, kvasný, liehový, kvasný liehový a mnoho ďalších. Destilovaný je ten, ktorý sa používa napríklad na zaváranie uhoriek, vinný sa hodí na šalátové zálievky a najzdravší jablčný dokonca na chudnutie. Jablčný ocot obsahuje kyselinu maleinovú, ktorá je vlastne organickou súčasťou jabĺk. Pokiaľ ju prijímame v rozumnej miere, potom je to v poriadku. Kyselina maleinová je vhodná na zrážanlivosť krvi, prospieva zdraviu ciev či tvorbe červených krviniek. Ocot ako taký má veľmi bohaté využitie, a to nielen v kuchyni.

Využitie octu

– Vinný odstraňuje pliesne
– Odstraňuje jednoducho cenovky a etikety
– Na odstránenie škvŕn z koberca si vytvorte roztok: 2 lyžice soli rozmiešajte do polky naplnenej šálky octu
– Čistenie striebra
– Proti námraze okna v aute
– Odstraňuje zápach z ladničky podobne ako sóda bikarbóna
– Odstraňuje škvrny na kuchynskej linke či sporáku
– Pri dusení mäsa skúste do vody pridať pár lyžíc jablčného octu – nezrazí sa
– Na lesklé vlasy
– Na vlasy bez lupín
– Ocot je perfektný dokonca aj pri umývaní okien
– Výborný aj na liečbu herpesu

Z nutričných hodnôt obsahuje 100 gramov octu 18 kalórii, zo stopových prvkov obsahuje sodík, draslík, či vápnik.

Recepty, kde je použitý ocot

Najlepšie recepty na internete. Uvarte si s nami rýchle a zdravé recepty a potešte svojich najbližších. Vyskúšajte overené vianočné či veľkonočné recepty, fitness recepty