Kyslá smotana

Smotana sa získava z plnotučného mlieka, a to buď zobratím povrchu usadnutého mlieka, alebo odstredením. Sladká smotana sa získava zo sladkého mlieka, kyslá z kyslého. Kyslou smotanou sa prilepšujú niektoré pokrmy do receptov, najmä omáčky pre diabetikov, ak sa chceme vyhnúť použitiu múky. Z hľadiska nutričných hodnôt sa v smotane nachádza 15-25 % tuku a 3 % bielkovín. Tuk je v nej rozptýlený v malých guľôčkach obalených puzdrom z bielkovín. Ak smotanu mútime, bielkovinové puzdrá popraskajú, tuk sa zlúči a vznikne maslo. Zo 100 kg kyslej smotany sa získa 20 kg masla.

Kyslá smotana na pleť

Ženy určite poznajú mnohé podomácky pripravené pleťové masky. Jednou z nich je určite aj banánová maska. Výživu a hydratáciu dodá pleti banán. Ovocné kyseliny z banána okrem toho zmenšujú póry. Banán stačí roztlačiť vidličkou a vymiešať s dvoma lyžicami tvarohu, žĺtkom a lyžicou kyslej smotany.
Taktiež sa kyslá smotana používa aj po prehnanom slnení a opálení ako prvá pomoc. Stačí si naniesť na opálenú pokožku studenú kyslú smotanu, ktorá doslova vysaje horúčosť z pokožky a vám sa tak veľmi uľaví.

Recepty z kyslej smotany

Medzi najrýchlejšie a najjednoduchšie recepty sa kyslá smotana používa na známu nepečenú tortu, kde na spodok tortovej formy sa vložia piškóty, na to nejaké ovocie (nie príliš tvrdé – broskyne, mandarínky , banán, jahody ), poliať trošku osladenou (vanilkový cukor) kyslou smotanou, zase piškóty + ovocie + smotana a na vrch ozdobiť ovocím. Ak je smotany menej, tak to isté len do pohárov.

Najlepšie recepty na internete. Uvarte si s nami rýchle a zdravé recepty a potešte svojich najbližších. Vyskúšajte overené vianočné či veľkonočné recepty, fitness recepty