Cukor ako jed, 3 dôvody prečo je cukor náš zabijak

Veľká väčšina lekárov a vedcov sa zhoduje v názore, že cukor je nesmierne škodlivou pochutinou. Z hľadiska zdravia je chápaný cukor ako jed a hneď vysvetlíme prečo.

Cukor – náš zabijak každodenný

V minulých storočiach, keď sa repný cukor na Slovensku priemyselne nevyrábal, sladili ľudia pokrmy medom alebo sušeným ovocím. Mali oveľa menej zdravotných ťažkostí ako dnešní ľudia. Ešte na začiatku 20. storočia mali umierajúci starí ľudia všetky svoje zuby. Dnes len veľmi ťažko nájdete 30-ročného človeka, ktorý by mal zdravý, neopravovaný chrup, bez jedinej plomby.

Domnievam sa, že okrem ľudí pochádzajúcich z niekoľkých generácií správne žijúcich vegetariánov nie je dnes ani jeden 80-ročný jedinec, ktorý by mal všetky svoje zuby.
Prečo to tak nie je? Na začiatku tohto storočia bola spotreba tohto tichého zabijaka na jedného obyvateľa asi 0,5 kg za rok. Dnes je to ročne 42-45 kg cukru, čo je takmer 90-krát viac. A to sa odzrkadľuje aj na zdraví spoločnosti.

Cukor

Metabolizáciou cukru vzniká ľavotočivá kyselina mliečna, ktorá sa ako jed hromadí v mozgu.

Cukor v krvi

Keď zjeme výrobok z bieleho cukru, veľmi skoro sa krvné riečisko náhle zaplaví cukrom. V krvi sa cukor šplhá k veľmi vysokým hodnotám. To vyprovokuje podžalúdkovú žľazu k intenzívnej produkcii inzulínu, ktorý má za úlohu premeniť nadbytočný cukor na zásobný polysacharid glykogén.

Ten sa potom ukladá v telových bunkách a pečeni, aby sa mohol použiť ako palivo pri zvýšenej námahe a v mimoriadnych situáciách. Pretože indukcia inzulínu bola veľká a náhla, odbúra inzulín počas asi 30 minút viac cukru, ako je fyziologická hranica. Nastáva paradoxný stav.

I napriek tomu, že sme zjedli tento biely jed, máme ho zrazu nedostatok. Prejaví sa to hypoglykémiou – malátnosťou, únavou a ďalšími zdravotnými ťažkosťami spojenými s požívaním cukru.

Metabolizáciou cukru vzniká ľavotočivá kyselina mliečna, ktorá sa ako jed hromadí v mozgu. Možno ju zlikvidovať len oxidáciou kyslíkom, ktorý potom chýba mozgovým bunkám; teda mozgu a celej nervovej sústave tak chýba cukor, kyslík, vitamín B1 a B3, j vápnik, horčík atď. Tým sa poškodzujú a odumierajú mozgové bunky.

Pri pravidelnej konzumácii sladkostí vznikajú opakované hypoglykemické stavy, ktoré môžu u detí, mládeže i dospelých vyvolať bolesti hlavy, vôľou nekontrolovateľné myšlienky a emócie, fóbie, depresiu, nervozitu, agresivitu, násilie, nesústredenosť a niekedy aj samovražedné tendencie. Americkí psychiatri Waden a Carlson uvádzajú veľa prípadov, kedy sa zachráneným samovrahom po vpichnutí vitamínu B1 a B3 počas 30-180 minút úplne zmenila nálada, boli veselí a plní chuti do života. Vidíte, a ono sa povie hlúpa výživa.

ĎALŠIE DOMÁCE NÁVODY:  MEDVEDÍ CESNAK – zber, uskladnenie a recepty zo zázračnej bylinky!

Čím teda sladiť?

Radšej nepoužívať nijaký cukor – ani biely ani hnedý či trstinový. Slaďte medom a sušeným ovocím. Ale aj med používajte s mierou. Med by nemal prejsť teplotou vyššou ako 46°C, pretože tak stráca liečivé vlastnosti. Preto je lepší med od včelára ako priemyselne spracovaný z obchodu. Používanie umelých sladidiel je veľmi diskutabilné.

Nutričné hodnoty a kalórie cukru

Cukry sú energetické (pohonné) látky — lebo sú najdôležitejším zdrojom svalovej energie. Z hľadiska kalórií vydá jeden gram cukrov až 17,2 kJ.
Sú to zlúčeniny uhlíka, vodíka a kyslíka. Vznikajú v zelených rastlinách asimiláciou uhlíka (zo vzdušného kysličníka uhličitého) za účasti vody, slnečnej energie a chlorofylu. Tento proces sa nazýva fotosyntéza.

Druhy cukru

1. jednoduché,
2. dvojité a
3. zložené.

Jednoduché cukry

Biologický význam má z nich glukóza — hroznový cukor, fruktóza — ovocný cukor a galaktóza — mliečny cukor.
V ľudskom tele sa z nich najrýchlejšie spaľuje fruktóza.

Dvojité cukry

Sú to najmä maltóza — sladový cukor, laktóza — mliečny cukor a sacharóza — repný cukor.
Dvojité cukry sa rozkladajú účinkom enzýmov na pôvodné jednoduché cukry.

Zložené cukry

Vznikajú z jednoduchých cukrov životnou činnosťou protoplazmy. Najdôležitejšie z nich sú: škroby, glykogén, pektín a celulóza.
Škroby obsahujú takmer všetky potraviny rastlinného pôvodu. Najviac ich je v obilninách a zemiakoch.
Ako už bolo spomínané, zvýšená spotreba cukrov sa ihneď prejavuje aj zvýšením hladiny cukru v krvi. To si vyžaduje aj zvýšený príjem vitamínu B1, ktorý napomáha ich vstrebávanie a zužitkovanie.

Čo si myslíte vy? Cukríte si vôbec? Zlepšilo sa niečo na vašom zdraví, odkedy si začali obmedzovať cukor?


.za fotky ďakujeme

Si la vida no es dulce… od Tnarik Innael je licencovaný pod CC BY-SA 2.0 @06/2018 //pridaná vrstva na originál

Čítajte ďalej

Cukor ako jed, 3 dôvody prečo je cukor náš zabijak
  • Hodnotenie článku

Súhrn

Lekári sa zhodujú v názore, že cukor je náš zabijak. Z hľadiska zdravia je chápaný cukor ako jed, kde zvýšená spotreba cukrov hneď spôsobí zvýšený cukor krvi

5
Hodnotenie: 5.0 (2 hlasov)
Sending
Zatiaľ bez komentára. Buďte prví

Pridaj komentár

Zdieľaní
Najlepšie recepty na internete. Uvarte si s nami rýchle a zdravé recepty a potešte svojich najbližších. Vyskúšajte overené vianočné či veľkonočné recepty, fitness recepty