Čučoriedky ako symbol zdravia, 7 TOP receptov s čučoriedkami!

Čučoriedky sú letným hitom, a to nielen pre konzumentov, ale aj pre pekárky. Práve v receptoch s čučoriedkami sa mi mieša ten krásny mix leta, rodinnej pohody a nostalgie. Veď kto by len nebol spokojný pri predstave rodinnej pohody v záhrade či altánku s čerstvo napečeným čučoriedkovým koláčom?

Pripravili sme pre vás mix tých najlepších 7 receptov z čučoriedok, ktoré sme zoradili podľa obľúbenosti. Naučíte sa, ako presne upiecť recepty z čučoriedok. Tak hor sa do toho!

1. Čučoriedkový koláč

  • 240 g kryštálového cukru
  • 3 vajíčka
  • 250 g hladkej múky
  • 150 g polohrubej múky
  • vanilkový cukor
  • prášok do pečiva
  • štipka soli
  • 2.5 dl mlieka
  • 100 g masla (na posýpku)
  • 50 g kryštálového cukru (na posýpku)
  • 120 g polohrubej múky (na posýpku)

Čučoriedkový koláč – postup

  1. Maslo vymiešame spoločne so žĺtkom a cukrom.
  2. Následne zmiešame múku s práškom do pečiva a štipkou soli. Zmiešame s mliekom a snehom z bielkov. Následne jemne primiešame k žĺtkom.
  3. Natrieme plech a posypeme múkou. Hotové cesto rozlejeme na plech a pridáme čučoriedky na vrch cesta.
  4. Pečieme v rúre približne pol hodinu pri teplote 180 stupňov.

2. Čučoriedkové muffiny

  • 50 g rozpustené maslo
  • 1 ks vajce
  • 150 g hladká múka
  • 1 dl mlieko
  • 60 g cukor
  • 1 ČL kypriaci prášok do pečiva
  • 1 vanilkový cukor
  • 1 PL múka polohrubá
  • Čučoriedky

Čučoriedkové muffiny – postup

  1. V miske vymiešame kypriaci prášok do pečiva, múku, cukor a vanilkový cukor. Vyšľaháme si vajíčko, pridáme mlieko a rozpustené (ale studené) maslo.
  2. Čučoriedky si zatiaľ zaobalíme v múke a odložíme na neskôr.
  3. Do vyšľahanej zmesi pridáme suroviny z misky (bod 1) a pripravené čučoriedky.
  4. Túto zmes cesta lejeme do papierových košíčkov asi do 2/3 košíčka. Pečieme približne 25 minút pri teplote 180 stupňov.

3. Čučoriedkový džem

  • 1 kg čučoriedok
  • 450 g kryštálového cukru
  • 1 ČL Kyseliny citrónovej
  • 1 balík Gelfix Extra 2:1

Čučoriedkový džem – postup

  1. Nazbierané čučoriedky očistíme a zmiešame s cukrom. Necháme na chvíľu odstáť. Potom ich popučíme nadrobno a povaríme v hrnci len na miernom stupni.
  2. Na záver pridáme Gelfix a za stáleho miešania povaríme približne 5 minút. Takto horúci džem naplníme do zaváraninových fliaš a sterilizujeme 5 minút v pare.

4. Čučoriedková torta

  • 3 vajcia
  • 3 PL cukru
  • 500 g čučoriedok
  • 1 ks tortové želé
  • 1 ks vanilkový cukor
  • 1 PL vody
  • 1 PL oleja
  • 3 PL polohrubej múky
  • 1 ČL kypriaceho prášku do pečiva
ĎALŠIE DOMÁCE NÁVODY:  Medovníky hneď mäkké - zaručený recept mäkkučkých medovníčkov

Čučoriedková torta – postup

Korpus na tortu:

  1. Najskôr bielka vyšľaháme s cukrom a postupne pridávame olej, vodu a samozrejme žĺtka.
  2. Následne vmiešame kypriaci prášok s múkou.
  3. Zmes lejeme do formy, ktorú sme si však predtým natreli.
  4. Vložíme do rúry na 180 stupňov na približne 15 minút.
  5. Čerstvé čučoriedky už len naukladáme na tortovú formu a naša prvá čučoriedková torta je na svete.

5. Čučoriedková bublanina

  • 3 ks vajec
  • 120 g kryštálový cukor
  • 160 g polohrubá múka
  • 1/2 pohára olej
  • 2 ČL prášok do pečiva
  • 600 ml čučoriedky

Čučoriedková bublanina – postup

  1.       Bielky vyšľaháme do snehu.
  2.       Žĺtky vymiešame s olejom, múkou, práškom do pečiva a cukrom.
  3.       Následne vložíme opatrne do vyšľahaných bielkov.
  4.       Takto pripravenú zmes lejeme na plech, no ešte predtým samozrejme netreba zabudnúť vymastiť plech spolu s múkou. Na záver už len poukladáme čučoriedky na povrch koláča.
  5.       Pečieme približne 40 minút pri 180 stupňoch.
  6.       Bublaninu po dopečení posypeme ešte cukrom.

6. Čučoriedkový cheesecake

  • maslové sušienky
  • 100 g masla
  • 200 g práškového cukru
  • 2 PL šťavy z citrónu
  • 300 g jemného tvarohu
  • 500 ml šľahačky
  • 10 g želatíny
  • 200 g čučoriedok

Čučoriedkový cheesecake – postup

Korpus:

  1. Maslo si nechajte roztopiť. Rozpučte maslové sušienky a polejte ich roztopeným maslom. Takto natlačte sušienkový základ cheesecaku s čučoriedkami.
  2. Jemný tvaroh zmiešajte s práškovým cukrom a šťavou z citrónu. Pomaly pridávajte šľahačku a želatínu. Vytvorenú zmes lejte do sušienkového základu a dajte do chladničky, aby to stuhlo. Ja dávam na noc.
  3. Na vrch si pridajte umyté čerstvé čučoriedky. Pre zvýraznenie chuti si môžete pripraviť polevu z čučoriedok a to tak, že rozdrvíte čučoriedky s cukrom a 1 PL šťavy z citrónu.

7. Puding s čučoriedkami 

  • 5 dl mlieka
  • štipka soli
  • 4 lyžice nakrájaných ďatlí
  • hrozienka
  • 5 lyžíc jemnej celozrnnej múky
  • čučoriedky

Puding s čučoriedkami – postup

  1. Do vriaceho mlieka za stáleho miešania sypeme múku a varíme asi 5 minút.
  2. Výslednú zmes vylejeme do misiek a necháme vychladnúť
  3. Vyklopíme a ozdobíme umytými surovými čučoriedkami, piškótami alebo aj hrozienkami.

Čítajte ďalej:

Upozorni ma na
guest
0 Komentáre
Inline Feedbacks
Zobraz všetky komentáre
0
Tešíme sa na vaše komentáre pod článkom!x
()
x
Najlepšie recepty na internete. Uvarte si s nami rýchle a zdravé recepty a potešte svojich najbližších. Vyskúšajte overené vianočné či veľkonočné recepty, fitness recepty