Ako upiecť KAČKU: 3+ postupy prípravy kačice (video)

Obdobie kačacích hodov sa nezadržateľne blíži a mne tak napadlo, prečo vám nepripraviť podrobný návod receptu, ako upiecť kačku aj doma. A to nie obyčajnú … 🙂

Niekto ju poriadne osolí pred pečením, druhý len dusí a podlieva. Každý recept na pečenie kačice má niečo do seba, no vyskúšajte ten môj.

Kačice, ktoré dostaneme kúpiť zamrazené v supermarketoch, sú väčšinou mäsité. Pod kožou majú veľa masti, a preto ich nemôžeme piecť rovnako ako kurčatá, aby mali chrumkavú kožu a boli mierne prepečené. Takto upečená kačica by bola pokrytá vrstvou „mľandravého“ surového tuku. Keby sme ju zase piekli pridlho, aby mala chrumkavú kôrku a vyškvarili z nej podkožný tuk, mäso by sa určite rozpadlo.

Zlatá stredná cesta v tomto prípade je oddeliť prsia od stehien, mäso vykostiť a každú časť kačky upiecť osobitne. Môžeme však vyskúšať aj nasledujúci postup, ako upiecť kačicu vcelku.

Ako-upiecť-kačku

Kačica vcelku

  1. Do kože na prsiach spravíme jemné zárezy, aby sme odkryli väčšiu časť tuku,
  2. Dávame si pozor, aby sme nezarezali až do mäsa,
  3. Kačku zabalíme do alobalu vďaka ktorému sa nevysuší,
  4. Kačku vložíme do pekáča a pečieme 3 hodiny v rúre pri 150 °C, aby sme vyškvarili tuk a mäso zmäklo,
  5. Alobal odstránime a kačicu necháme na pekáči,
  6. Teplotu v rúre zvýšime na 200 °C a pekáč vložíme späť do rúry,
  7. Pečieme dohneda a na chrumkavo asi 20 minút.

Kačacie prsia

  1. Kožu, nie však mäso, narežeme jemnými zárezmi, aby sme odkryli čo najviac tuku, viď fotografia,
  2. Kačacie prsia podľa chuti osolíme a okoreníme čerstvo pomletým čiernym korením a pripravujeme ich na teflónovej panvici kožou dolu,
  3. Olej nepotrebujeme – pri strednej teplote asi 12 až 17 minút (prsia menšej kačice/prsia väčšej kačice), kým sa koža neprepečie do chrumkava a nezhnedne.

Kačacie stehná

Existuje niekoľko spôsobov ako pripraviť kačacie stehná. Pri všetkých však ide o pomalú tepelnú úpravu pri miernej teplote. Najjednoduchší spôsob je vložiť stehná do stredne vyhriatej rúry a piecť niekoľko hodín domäkka. Vtedy môžeme k stehnám pridať zeleninu, ako je kapusta (hlávková alebo kyslá) a podusiť prikrytú ďalších asi 30 minút. Kačacie stehná môžeme dusiť aj v troške vývaru alebo červeného či bieleho vína. Šťavu, v ktorej sme ich dusili, odparíme, pridáme trochu masla a použijeme ako omáčku na stehná a prsia.

ĎALŠIE DOMÁCE NÁVODY:  Ako upiecť kura v rúre, 3 kroky na chrumkavé pečené kura

Pomalé pečenie

  1. Stehná podľa chuti osolíme a okoreníme čerstvo pomletým čiernym korením a položíme ich kožou dolu na dno pekáča,
  2. V rúre pri 150 °C pečieme 2 hodiny menšiu a 3 hodiny väčšiu kačicu,
  3. Koža by mala byť hnedá a chrumkavá a mäso lahodne mäkké.

Dusenie

  1. Na sporáku upečieme pri strednej teplote v troche oleja stehná z oboch strán dohneda,
  2. V primerane veľkom hrnci, aby sa doň zmestili stehná v jednej vrstve, podusíme domäkka na troche masla cibuli, mrkve a cesnaku,
  3. Pridáme stehná a zalejeme ich do polovice, napríklad vínom, vodou, vínnym octom alebo vývarom,
  4. Hrniec prikryjeme a v rúre pri teplote 150 °C mierne povaríme stehná z menšej kačice 1 hodinu a z väčšej kačice 2 hodiny,
  5. Šťavu precedíme, zbavíme tuku a necháme trochu odpariť,
  6. Stehná vložíme do čistého kastróla a zalejeme šťavou,
  7. Teplotu v rúre zvýšime na 200 °C,
  8. Stehná vložíme do rúry a oblievame odokryté vypečeným tukom, kým nezískajú lesklú a chrumkavú kôrku.

Máte ešte lepší postup alebo nejaký vlastný vylepšovák, ktorý vám pomáha pri pečení kačky? Rada si ho prečítam v komentároch 🙂

.za fotky ďakujeme

Crisp-skinned Roast Duck – Little Beijing AUD45.80 2-dish set od Alpha je licencovaný pod CC BY-SA 2.0 @06/2018 //pridaná vrstva na originál, Peking Duck od City Foodsters je licencovaný pod CC BY 2.0 @06/2018 //pridaná vrstva na originál

Čítajte ďalej:

Upozorni ma na
guest
0 Komentáre
Inline Feedbacks
Zobraz všetky komentáre
0
Tešíme sa na vaše komentáre pod článkom!x
()
x
Najlepšie recepty na internete. Uvarte si s nami rýchle a zdravé recepty a potešte svojich najbližších. Vyskúšajte overené vianočné či veľkonočné recepty, fitness recepty