Ako otvoriť kokos: 5 rýchlych krokov

Keďže kokosový orech nepochádza z našich zemepisných šírok, je teda celkom prirodzené, že s otvorením kokosu môžeme mať nemalé problémy. Ak ste sa už podujali na kúpu tejto vzácnej suroviny, napr. v jednom z našich hypermarketov, potom odporúčame pozrieť si jednoduchý návod ako otvoriť kokos.

Ešte pred otvorením kokosu by sme si mali ujasniť pojmy ako kokosové mlieko, kokosový krém a vnútorná tekutina, aby sme mali prehľad o tom, čo všetko sa z kokosu získava.

Ako sa dostať k dužine kokosového orecha

Aby sme mali istotu, že dužina kokosového orechu je naozaj čerstvá, očistený kokosový orech zbavený tvrdej škrupiny si sami postrúhame.
Tekutina vnútri orecha je síce veľmi chutná a dokonca pitná, ale kokosové mlieko to nie je, ako si mnohí myslia.
Kokosové mlieko, ktoré sa používa pri príprave špeciálnych pochutín, sa získava z dužiny kokosu extrahovaním horúcou vodou.
Kokosový krém je tá časť mlieka, ktorá sa usadí na povrchu a stuhne. Najlepšie konzervované kokosové mlieko pochádza z Thajska.

Rada: Pri výbere kokosového orechu z hypermarketu odporúčame kokosom poriadne potriasť pri uchu. V prípade, že počute vo vnútri žblnkajúcu tekutinu, kokos je čerstvý. V opačnom prípade kokos nekupujte.

1. krok
Do kokosového orecha buchneme kladivom po skrutkovači, ktorý zapichneme k jednému z dvoch mäkkých okrúhlych fliačikov na jednom konci orecha a vylejeme z neho tekutinu.

2. krok
Kokosový orech vložíme do rúry a pečieme v rúre asi 20 minút pri 175 stupňoch.

3. krok
Orech zabalíme do utierky a rozpolíme kladivom.

A ďalej si prečítam ešte ..  Príprava špenátu. 8 rád ako pripraviť čerstvý špenát z listov

4. krok
Skrutkovačom vyberieme orech zo škrupiny​.

5. krok
Ak sa na bielu dužinu prilepila hnedá šupka, očistíme ju škrabkou na zeleninu.

Kladivom rozbíjame orech

Do kokosového orecha buchneme kladivom po skrutkovači, ktorý zapichneme k jednému z dvoch mäkkých okrúhlych fliačikov.

Kladivom rozbitý orech

Následne kladivom rozbijeme celý orech kokosa.

Dužina kokosu

Výsledná postrúhaná dužina z kokosa

Ako strúhať kokosový orech

Dužinu kokosového orecha strúhame ručne alebo v kuchynskom robote. Postrúhanú dužinu buď vysušíme v rúre alebo zamrazíme.

Ako pripraviť kokosové mlieko

1. krok
Postrúhaný kokos dáme do misy a zalejeme horúcou vodou.
2. krok
Voda nemá siahať vyššie než dužina orecha. Necháme aspoň 20 minút postáť a lúhovať.
3. krok
Zmes precedíme. Kokosovú dužinu v cedidle mierne popučíme, aby pustila čo najviac tekutiny.
4. krok
Ak chceme získať viac kokosového extraktu, znovu dužinu namočíme a precedíme.
Kokosové mlieko

Čerstvá tekutina z vnútra kokosa (Kokosové mlieko)

Kokosové mlieko

Aj takto sa dá piť mlieko priamo z kokosového orecha

.za fotky ďakujeme

Coconut Water od Rob Bertholf je licencovaný pod CC BY 2.0 @06/2018 //pridaná vrstva na originál, GratedCoconut od Amy Stephenson je licencovaný pod CC BY-SA 2.0 @06/2018 //pridaná vrstva na originál, PuncturingCoconut3 od Amy Stephenson je licencovaný pod CC BY-SA 2.0 @06/2018 //pridaná vrstva na originál, BrokenCoconut od Amy Stephenson je licencovaný pod CC BY-SA 2.0 @06/2018 //pridaná vrstva na originál, Open Coconut od Michael Coghlan je licencovaný pod CC BY-SA 2.0 @06/2018 //pridaná vrstva na originál, fresh-water-coconut od Phu Thinh Co je licencovaný pod CC BY-SA 2.0 @06/2018 //pridaná vrstva na originál

Čítajte ďalej

Ako otvoriť kokos
  • Hodnotenie článku
5
Hodnotenie: 5.0 (1 hlasov)
Sending
Zatiaľ bez komentára. Buďte prví

Pridaj komentár

*

code

Zdieľaní
Najlepšie recepty na internete. Uvarte si s nami rýchle a zdravé recepty a potešte svojich najbližších. Vyskúšajte overené vianočné či veľkonočné recepty, fitness recepty