🍚 Ako uvariť ryžu. Príprava ryže rýchlo a jednoducho

Hoci postup pri varení ryže sa môže javiť ako úplne jednoduchý, mnoho domácich kuchárov stále nevie pripraviť ryžu delikátne. Preto sme sa rozhodli priniesť vám podrobný postup, ako uvariť ryžu tak, aby sa vám už nikdy ryža zospodu nepripiekla alebo nezostala suchá či bez chuti.

Na úvod je potrebné si uvedomiť, že nie je ryža ako ryža a aj postup prípravy ryže dlhozrnnej či okrúhlozrnnej sa môže podstatne líšiť. Poďme si teda vyskúšať, ako spraviť ryžu, krok za krokom.

Ako uvariť ryžu

Ryžu môžeme spraviť tromi spôsobmi a existuje niekoľko návodov ako ju uvariť tak, aby chutila výborne.

  • Dlhozrnnú ryžu môžeme podusiť na masle alebo oleji so spenenou cibuľou, prípadne s cesnakom, potom ju zalejeme vodou, prikryjeme okrúhlym mastným papierom a dovaríme v rúre alebo na sporáku. Takto varíme ryžu na pilaf.
  • Okrúhlozrnnú ryžu používame napríklad na prípravu rizota. Varíme ju na troche masla alebo oleji a v malých dávkach ju za stáleho miešania zalievame obyčajne vývarom. Zakaždým počkáme, kým vývar vsiakne do ryže.
  • Ryža so stredne dlhými zrnkami sa už tradične používa na prípravu paelly a ryža sa dusí v takom množstve horúcej vody, aby po uvarení neostala mokrá. Môžeme ju pripraviť aj tak, ako varíme dlhozrnnú ryžu.
  • Dlhozrnnú ryžu a ryžu so stredne dlhými zrnkami môžeme uvariť aj v hojnom množstve vriacej vody, tak ako cestoviny. Nebude sa lepiť a ostane sypká. Francúzi tento postup nazývajú indický.

Ako dusiť ryžu tak, aby sa nezlepila

Najjednoduchší a zároveň najistejší spôsob je uvariť dlhozrnnú ryžu vo veľkom množstve vriacej vody, tak ako cestoviny. Obyčajne sa uvarí do 15 minút a po dovarení ju precedíme. Aby sme zistili, či je hotová, zahryzneme do zrniečka ryže.

ĎALŠIE DOMÁCE NÁVODY:  Ako upiecť krásne nadýchanú bábovku? Tento trik vás dostane!

Ak je nedovarená, v strede zrniečka je ešte tuhá.

Keď je prevarená, zrniečka ryže popraskajú a v ústach sa nám celkom rozpadnú.

Ako ochutiť ryžu

Na začiatok budeme pripravovať ochutenú ryžu. Dlhozrnná basmati a jazmínová ryža majú napríklad charakteristickú orechovú chuť. V porovnaní s ňou je bežná ryža bez chuti.

  1. V ohňovzdornom kastróle dusíme domäkka pri strednej teplote na oleji alebo masle nadrobno pokrájanú cibuľu alebo cesnak, prípadne inú aromatickú zeleninu, napríklad huby a papriku.
  2. Pridáme ryžu a dusíme pri strednej teplote asi 5 minút. Miešame. Pridáme 2 šálky vývaru (podľa chuti) alebo vody na 1 šálku ryže.
  3. Kastról dôkladne prikryjeme alobalom alebo mastným papierom a pečieme v rúre pri teplote 173 °C asi 20 minút, kým ryža nevsiakne všetku vodu.

Ryža

Ryža je jednou zo základných potravín. V našich zemepisných končinách je ryža vhodnou alternatívou k zemiakom. Inde vo svete je ryža nielen pokrmom, ale aj symbolom kultúry. Pri obrade lásky, svadbe, sa dokonca hádže na novomanželov ako symbol plodnosti. Pre nás však nepoznaný zvyk.

Faktom však zostáva, že existuje až 8 000 druhov ryže, ktorá zásobuje približne polovicu obyvateľstva sveta. V Ázijských krajinách predstavuje ryža základnú súčasť stravy a dôležitý zdroj energie.

Hoci v Čine konzumovali ryžu ešte pred naším letopočtom, do Európy sa dostala približne okolo roku 1 000, na Slovensko až približne v 16.tom storočí.


Máte vlastný a lepší spôsob varenia ryže? Podeľte sa s nami o  váš recept.

.za fotky ďakujeme

Rice! od Simone Bosotti je licencovaný pod CC BY-SA 2.0 @06/2018 //pridaná vrstva na originál

Čítajte ďalej:

Upozorni ma na
guest
0 Komentáre
Inline Feedbacks
Zobraz všetky komentáre
0
Tešíme sa na vaše komentáre pod článkom!x
()
x
Najlepšie recepty na internete. Uvarte si s nami rýchle a zdravé recepty a potešte svojich najbližších. Vyskúšajte overené vianočné či veľkonočné recepty, fitness recepty